Nem binárisnak nyilvánította Jézust a professzor

„Radikális Jézus” néven fut egy kurzus, amit a vallástudománnyal foglalkozó professzor a saját könyve alapján tanít, és a diákok többek között azt tudhatják meg, hogy Jézus nem bináris volt.

Forrás: V4NA Hírügynökség2021. 03. 07. 18:30
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Swarthmore főiskola leírása szerint ezen a Radikális Jézus című kurzuson Jézust animistaként mutatja be a professzor, Mark Wallace – az animizmus az a hit, miszerint minden tárgy, dolog és természeti jelenség lélekkel bír. Mindemellett

Jézust politikai forradalmárként, a nemiség szempontjából pedig nem binárisként jellemzi, azaz a professzor szerint Jézus nem azonosította magát se nőként, se férfiként.

Az ügyben a Campus Reform megkereste a professzort, aki elmondta, hogy szerinte a nemiség, azaz a gender, fluid vagy társadalmilag felállított. A Jézus nemi identitására vonatkozó állításait bibliai idézetekkel bizonyította, például felidézett egy történetet, Márk evangéliumából amikor egy vérző nő odamászott Jézushoz, megérintette a ruháját, és később meggyógyult.

Wallace szerint a Jézusból kiáramló erő egy belső áradat volt a nő érintésére reakcióképp, és így Jézus nőies mert valami kiáramlott belőle.

Ebből a professzor szerint az következik, hogy Jézus nem akart megfelelni a nemi szerepeknek, valamint kettős nemi identitású vagy nem a hagyományos értelemben vett férfi volt.

A professzor egy másik esetet is felidézett a Bibliából, Máté evangéliumából, ami szerint Jézus megtapsolta azokat a férfiakat, akik kasztráltatták magukat.

Ezzel szintén azt az elméletét akarta alátámasztani Mark Wallace, miszerint Jézus nem bináris volt.

Mark Wallace kijelentései után a Campus Reform felvette a kapcsolatot a Dallasi Teológiai Szeminárium egyik kutatóprofesszorával is. Darrell Bock nem értett egyet Wallace liberális nézeteivel, szerinte valójában Jézus ereje volt az, ami kiáramlott belőle a vérző nőről szóló történetben, és ennek semmi köze nem volt Jézus nemi identitásához, sokkal inkább az Isten erejéhez való hozzáféréséhez.

A másik, kasztrált férfiakkal kapcsolatos történetre Bock úgy reagált, hogy ott nem szó szerint kell értelmezni az elmondottakat.

Szerinte a férfiak a szóban forgó bibliai részletben nem kasztráltatják magukat konkrétan, hanem cölibátust fogadnak. Bock hozzátette, hogy Jézus nem semlegesen fogta fel a szexuális identitást, de elfogadta az embereket úgy, ahogy voltak, nőként és férfiként.

A Campus Reformnak Darrell Bock összességében úgy nyilatkozott, hogy a professzionális véleménye szerint Mark Wallace nem veszi figyelembe az eredeti kontextust, hanem inkább a modern problémákat helyezi előtérbe, mint például a nemi identitást. Szerinte bár Wallace nem akarja támadni a kereszténységet, mégsem érti annak történelmi voltát.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.