Nem csak Jézustól fél a forradalmár

Fehér keresztények és rasszista rendőrök is az Egyesült Államok utcáin tomboló mozgalom vezetőjére, Shaun Kingre vadásznak. Legalábbis ezt terjeszti magáról a politikai aktivista, aki még saját közegében sem örvend osztatlan népszerűségnek.

2020. 06. 26. 18:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI segítségét kéri egy Los Angeles megyei rendőrség, hogy kiderítse: valóban meg akarják-e gyilkolni egyenruhásaik az elmúlt hetekben indult utcai zavargások egyik főszervezőjét. A Long Beach-i kapitányság azt követően indított belső vizsgálatot, hogy a fekete amerikaiakat sújtó rendőri erőszak ellen fellépő mozgalom, a Black Lives Matter (A fekete életek számítanak, BLM) vezetője arról írt: kaliforniai rendőrök merénylettel végeznének vele. Az íróként is ismert Shaun King egy zárt Facebook-csoportból kiszivárogtatott beszélgetés alapján jelentette meg blogbejegyzését; a cikk szerint a hozzászólók válogatott eszközökkel végeztek volna vele. Elhangzott például, hogy az akcióhoz szükség lenne egy mesterlövész-puskára is, míg egy másik kommentelő inkább levágta volna a „kígyó fejét”. A beszélgetés egyébként nem szűkölködött a morbid rendőrhumorban, erre utalnak az olyan rövid rímek is, mint hogy „ölj meg egy komcsit anyucinak” (kill a commie for mommy), vagy a szintén King meggyilkolásának ötletére reagáló „jobb holtan, mint vörösen” (better dead, than red) megjegyzés.

Egyelőre nem tudni, mennyire gondolták komolyan a gyilkossági kísérletet a beszélgetésben részt vevő rendőrök, ahogyan azt sem, sértetlenül megússzák-e az ügyet. King ugyanis a hozzászólók nevével, fotóival közölte a zárt csoportban leírtakat. Az illetékes rendőrségnek ugyanakkor ez bizonyára nagy segítség volt, közleményük szerint elsősorban nyugalmazott egyenruhásokhoz köthetőek az elhangzottak.

A héten egyébként nem ez volt az első eset, hogy King az életét fenyegető merényletkísérletekről írt. Szerdán azt közölte, hogy „fehér keresztények” törnek az életére, a Twitter mikroblogon megjelent bejegyzés szerint két nap alatt több mint ötszáz fenyegető üzenetet kapott. – A fehér kereszténység mindig is erőszakos volt – jegyzi meg posztjában King. Az ügy előzménye, hogy az aktivista arra buzdította követőit, pusztítsák el mindazon alkotásokat, amelyek Jézust fehér, európai emberként ábrázolják. – Igen. Minden falfestményt, ólomüveget, ami Jézust, az európai anyját és a fehér barátait ábrázolja, ugyanúgy el kell távolítani. Ez mind a fehér felsőbbrendűség otromba megnyilvánulása… Nem más, mint rasszista propaganda. Mindet el kell pusztítanunk – fogalmazott az aktivista, aki megjegyzi: amikor Jézus családja menekülni kényszerült, Egyiptomba, nem pedig Dániába szökött.

Ahogy a kereszténység fő vallási motívumainak, úgy Jézusnak is kultúránként különböző ábrázolási formái léteznek. Az Egyesült Államokban és Európában megszokott ábrázolás elpusztítására buzdító felszólítást az internetes válaszolók többsége primitív vandalizmusnak minősítette. A népszerűtlen bejegyzés kapcsán több sajtóorgánum is emlékeztetett a Kinget ért korábbi kritikákra. Az aktivistát még 2015-ben vádolták meg a BLM-mozgalom tagjai azzal, hogy a 2010-es haiti földrengés nyomán árván maradt gyerekeknek, illetve a rendőri intézkedés során meghalt feketéknek gyűjtött pénzeket tüntetett el. King tagadta, hogy személyes céljaira használta volna fel az adományokat. Legutóbb pedig a The New York Post írt arról, hogy az aktivista egy új szerkesztőség felállításakor zördült össze saját stábjával. Viharos távozásakor a főszerkesztő a Twitteren így búcsúzott: „Sokan figyelmeztettek, mégsem hallgattam rájuk. Az a két szó, hogy Shaun és felelősségvállalás, soha ne szerepeljen egyazon mondatban”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.