Nem csillapodik a feszültség Jeruzsálemben

Több százan megsebesültek Jeruzsálemben az Al-Aksza mecsetnél zajló összecsapásokban, közben a hatóságok további zavargásoktól tartanak a mai Jeruzsálem-napon, melyen az izraeliek Kelet-Jeruzsálem 1967-es izraeli elfoglalását ünneplik.

Magyar Nemzet
2021. 05. 10. 12:17
null
Palesztin tüntetõ menekül a rendõrök könnygázgránátjai elõl a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél vívott összecsapásuk közben 2021. május 10-én. MTI/AP/Mahmoud Illean Fotó: Mahmoud Illean
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódtak az erőszakos zavargások a jeruzsálemi Templom-hegyen, ahol palesztin tüntetők ma délelőtt kövekkel és tűzijátékkal dobálták meg az izraeli rendőröket, miközben az izraeli zsidók a Jeruzsálem-nap ünnepi évfordulójának megünneplése miatt lepték el az óvárost – tájékoztatott a The Jerusalem Post. Egy másik izraeli lap, a Háárec közben azt írta:

az Al-Aksza mecsetnél zajló összecsapásokban több százan sebesültek meg.

Palesztin tüntető menekül a rendőrök könnygázgránátjai elől a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél vívott összecsapásuk közben 2021. május 10-én
Fotó: MTI/AP/Mahmoud Illean

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a Ynet szerint mintegy nyolcezren tartózkodtak hétfő reggel az Al-Akszában és a mellette található mecseteknél. A rendőrség ezért óvintézkedésként megtiltotta zsidók számára a látogatást a Templom-hegyen, ahol az utóbbi években jobboldali csoportok az óváros elfoglalásának évfordulóján, a Jeruzsálem-napon reggeli körsétát szoktak tenni.

A Vörös Félhold arab mentőszolgálat azt jelentette, hogy több százan sebesültek meg az ostrom alatt álló mecsetben, ahol a muzulmán hívők elbarikádozták magukat. Ötven sérültet Kelet-Jeruzsálem kórházaiba szállítottak, másokat a mecseteknél létrehozott ideiglenes ellátóhelyeken ápolnak.

Darázsfészek. Jeruzsálem vitatott hovatartozása a palesztin–izraeli konfliktus egyik legfőbb nyitott kérdése. Az izraeliek Jeruzsálem egészét saját fővárosuknak nyilvánították, beleértve a város 1967-ben elfoglalt keleti szektorát is, míg a palesztinok Kelet-Jeruzsálemet szeretnék megtenni a Ciszjordániából és a Gázai övezetből létrehozni vágyott önálló államuk fővárosává.

Mamun Abbaszi, a Vörös Félhold szóvivője szerint az izraeli rendőrséggel folytatott összecsapásokban számos palesztin súlyosan megsebesült, és a rendőrség megakadályozza az egészségügyi személyzet bejutását a Templom-hegyre (arab nevén Haram al-Sarif terasz). A Vörös Félhold később azt jelentette, hogy az összetűzések 175, túlnyomó többségben csak könnyebb sérültjét kezelték, de egy kritikus állapotban lévő, és 13 enyhe-közepes sebesültet is.

Az izraeli katonai rádió jelentése szerint az összecsapások a Templom-hegyről fokozatosan átterjedtek az óváros területére, s a rendőrök lezárták az óváros kapuit, mert a hírek nyomán számos újabb palesztin próbált bejutni.

Kelet-Jeruzsálemben, az óváros Oroszlános kapujánál palesztin fiatalok kövekkel dobáltak egy zsidó vezette autót, így a sofőr elvesztette uralmát a jármű fölött, és a járdán haladó emberek közé hajtott. Egy interneten terjedő videófelvétel szerint az autót és két utasát ezután is tovább kövezték és ütötték, majd egy rendőr segítségükre sietett, fegyverével lövéseket adott le a levegőbe, és kimentette őket.

„A palesztin vezetés minden lehetőséget megvizsgál, hogy reagáljon erre a szörnyű, a szent helyek és az állampolgárok elleni agresszióra”

– közölte Twitter-oldalán Husszein al-Sejk, a Palesztin Hatóság vezető tisztviselője, Mahmúd Abbász palesztin elnök egyik legközelebbi tanácsadója.

Palesztin tüntetők és rendőrök összecsapása a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetben
Fotó: MTI/AP/Mahmoud Illean

Kadr Adnan, az Iszlám Dzsihád terrorszervezet magas rangú ciszjordániai parancsnoka arra figyelmeztetett, hogy Izrael magas árat fog fizetni a történtekért. – Az Al-Aksza megszentségtelenítése és az azt védők százainak megsebesítése olyan bűncselekmény, amelynek ára van, és mindannyian bízunk népünk ellenállásában – mondta Adnan.

Az izraeli rohamrendőrök hétfőn reggel behatoltak a Templom-hegyre, és tömegoszlató fegyverek, füstbombák és könnygáz, valamint gumilövedékek bevetésével vették fel a harcot a mecsetekbe szorult, hitük szerint az iszlám Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyét, az „Al-Akszát védő”, a biztonságiak felé köveket dobáló muzulmán hívőkkel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.