Nem csökken Horvátországban és Szlovéniában a fertőzöttek száma

Nem mérséklődik jelentősen Horvátországban és Szlovéniában az új koronavírussal fertőzöttek napi száma – derült ki a válságstábok csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Forrás: MTI2020. 07. 16. 22:04
null
Zágráb, 2020. május 11. Védőmaszkot viselő vendég ül egy zágrábi kávéházban 2020. május 11-én. Horvátországban ezen a napon kinyitottak a kávézók, éttermek, szállodák és megindult a közlekedés a városok között, miután a kormány elkezdte enyhíteni a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat. MTI/EPA/Antonio Bat Fotó: Antonio Bat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horvátországban a testület jelentése szerint szerdán 86-tal nőtt és elérte a 4039-et az új fertőzöttek száma. Kedden ez a szám 92 volt. Nem történt újabb haláleset, így a járvány halálos áldozatainak száma 120 maradt. A betegek közül 136-an vannak kórházban, közülük hatan lélegeztetőgépen. Az aktív betegek teljes száma 1190.

Horvátországban június közepén kezdett romlani a járványhelyzet, azt megelőzően egy hónapig nulla és három közé volt tehető a napi új esetek száma. A legtöbb megbetegedést, 140-et, a múlt pénteken regisztráltak az országban. A vírus családi összejöveteleken, esküvőkön, keresztelőkön és érettségi banketteken terjedt. A legtöbb fertőzött Zágrábban és Split-Dalmát megyében van.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 19-cel 1897-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Ez megegyezik az előző napi adattal. Új halálesetet nem regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 111 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 19-en vannak kórházban, közülük egyet ápolnak intenzív osztályon.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt. A magyar állampolgárok mindkét országba korlátozások nélkül utazhatnak.

Horvátországban és Szlovéniában is kötelező a szájmaszk viselése a legtöbb zárt helyen. Utóbbi állam a 10 főnél nagyobb tömeges rendezvényeket is betiltotta. Elmarad például a régió legnagyobb nemzetközi mezőgazdasági vására, az augusztusban tervezett AGRA is, amellyel 58 évi hagyomány szakadt meg. Tavaly 120 ezren látogatták az expót, melynek 32 országból közel kétezer kiállítója volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.