Nem hatnak az amerikai szankciók a Huaweire

Megőrizte vezető pozícióját az 5G technológia piacán a Huawei, derült ki a napokban egy Sanghajban tartott internetkonferencián. Az Egyesült Államokban nemzetbiztonsági kockázatként kezelt kínai cég annak ellenére állja a sarat, hogy amerikai feketelistára került. Hírek szerint azonban a tiltást az USA vállalatai nem veszik komolyan, s folytatják a kereskedést a kínai partnerrel.

Buzna Viktor
2019. 06. 27. 16:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hongkongi székhelyű piackutató cég, a Counterpoint Research tegnap közölte éves felmérését az okosórák népszerűségéről. A mobiltelefonok felváltásával kecsegtető technológia egyre népszerűbb, amit az elemzés is igazol: az okosórák eladása tavaly világszerte 41 százalékkal nőtt. A legtöbbet az Apple értékesítette termékéből, az amerikai vállalat népszerűsége azonban az elmúlt három évben folyamatosan csökken. Hosszú távon ezért okkal tarthat egyik kínai riválisától, a Huaweitől. Bár a nyugaton rossz hírű cég csak két százalékot birtokol az okos-órapiacból, tavaly rekordmértékben, 123 százalékkal növelte eladott termékeinek számát.

Ez a jelenség is segít értelmezni azt a friss hírt, amely szerint a Huawei amerikai beszállítói vonakodnak teljesíteni a washingtoni kormány előírásait, és folytatják a kereskedést a kínai multival. A The New York Times cikke szerint több piacvezető amerikai számítástechnikai vállalat, az Intel és a Micron is több millió dollár értékben adott el processzorokat a Huaweinek azt követően is, hogy a Trump-kormány tiltólistára tette a vállalatot. Erre pedig május 16-án, az amerikai elnök utasítását követően került sor. Az amerikai cégek büntetésre is számíthatnak, ha üzletelnek a nemzetbiztonsági kockázatnak minősített vállalattal.

Töretlen az 5G technológia népszerűsége, ötven ország szerződött a kínai céggel
Fotó: REUTERS/Aly Song

A jelek szerint azonban a piac felülírja a politikai döntéseket, a The New York Timesnak nyilatkozó vállalati vezetők elmondták: az elmúlt három hétben újra felélénkült a forgalom a Huaweijel. Az amerikai beszállítók ugyanis egy jogi kiskapu segítségével elkerülik, hogy a külföldön értékesített termékei-ken megjelenjen a származási ország, vagyis az Egyesült Államok. Mindezt ők legális kereskedelemnek értelmezik. A The New York Times szerint az amerikai kormányon belül tisztában vannak a jogi manőverrel, egyelőre azonban az illetékesek megosztottak a válaszadást illetően. A megengedőbbek szerint teret kell engedni a kisebb kihágásoknak, ez ugyanis enyhíti a Huawei kitiltásával okozott gazdasági veszteségeket az amerikai szereplők számára. Vannak azonban keményvonalasok is: ők a kormány tekintélyének aláásásaként értelmezik a lépést.

Várhatóan szükség lesz az újabb szankciókra, a Huawei ugyanis az 5G internet-infrastruktúra terén megőrizte piacvezető pozícióját. Hiába figyelmeztette többször is Washington a szövetségeseit, hogy a Huawei titokban a pekingi kormánynak jelent más nemzetek hálózatainak forgalmáról, a vállalat ötven országgal kötött szerződést, és ezzel az 5G piacon az első helyen van. Ez tegnap a Sanghajban tartott internetkonferencián hangzott el, ahol kiderült az is, hogy a világon értékesített 5G technológiák 34 százaléka érkezik Kínából, 25 százalékuk Dél-Koreából, miközben az Egyesült Államok 14 százalékkal – Finnországgal holtversenyben – a harmadik helyen áll.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.