Nem hisznek Macronnak

Sztrájkolók tízezrei vonultak ismét Párizs utcáin csütörtökön, tiltakozásul a kormány nyugdíjreformterve ellen, de országszerte élénk aktivitást mutattak a demonstrálók.

Mártonffy Attila
2020. 01. 10. 13:54
France faces its thirty-six consecutive day of strikes
Az ügyvédek érdekvédő szervezete sem ért egyet a nyugdíjreformmal Fotó: Eric Gaillard Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sztrájkolók tízezrei vonultak ismét Párizs utcáin csütörtökön, tiltakozásul a kormány nyugdíjreformterve ellen, de országszerte élénk aktivitást mutattak a demonstrálók. A fővárosban és vidéken ezúttal is menetrendszerűen leállt a vasúti és a tömegközlekedés jó része. A több mint egy hónapja tartó és évtizedek óta nem látott méretű folyamatos megmozdulássorozatban a tegnapi nap is csak olyan volt, mint a többi: kaotikus – jellemzi a helyzetet lakonikusan a The Local híroldal franciaországi angol nyelvű kiadása. A kitartó szakszervezetek arra akarják kényszeríteni Emmanuel Macron elnököt és kormányát, hogy hagyjon fel reformkísérleteivel. – A kormány álláspontja, hogy tárgyalunk, minden opció ott van az asztalon, a valóságban azonban csodálkoznék, ha szándékuk lenne meghallgatni a szakszervezetek véleményét is – mondta Philippe Martinez, a keményvonalas CGT szakszervezet elnöke a párizsi vonulás kezdete előtt. Tisztviselők közben váltig hangoztatják, készek a tárgyalásra, különösen az új nyugdíjkorhatárról. Jelenleg hivatalosan 62 éves korban mehetnek nyugállományba a franciák, ám a jövőben a teljes nyugdíjhoz már a 64. évet kellene betölteni.

Az ügyvédek érdekvédő szervezete sem ért egyet a nyugdíjreformmal
Fotó: Reuters

A menetet védőfelszerelésbe burkolt rohamrendőrök kísérték, számítva a korábbi tüntetésekhez csatlakozó vandál elemek támadásaira. A párizsi vonulás egyébként egy óra késéssel indult, ezt a szervezők a magas részvétellel magyarázták. A hangulat feszült volt, és kisebb atrocitások is történtek. Ennek ellenére a felvonulók zenéltek, és transzparenseiken arra hívták fel a figyelmet, hogy a reform eredményeként az embereknek többet kell dolgozniuk kevesebb nyugdíjért. Ez nem reform, hanem kiárusítás! – írták egy másik transzparensre. Időnként kántálások hangzottak fel, amelyben a tiltakozók megfogadták, hogy mindaddig harcolnak, amíg a kormány vissza nem vonja a reformot. Megmozdulásokat jelentettek Marseille-ből és Bordeaux-ból, itt sztrájkoló vasutasok vitték a prímet.

Mindenesetre mind a kormány, mind a szakszervezetek rajta tartják a szemüket a tiltakozó meneteken, hogy megállapítsák, lanyhul vagy erősödik-e a mozgalom. Egyes becslések azt mutatják, hogy a demonstrá­ciók december 5-i kezdőnapjának 800 ezres résztvevőihez képest az utóbbi napokra megcsappant a tüntetők száma. Ezt azzal magyarázzák, hogy egyre több dolgozó tér vissza munkahelyére, mivel a sztrájk alatt nem jár fizetés. Aktivisták ugyanakkor még akcióznak: szerda éjszaka például Dordogne-ból és Lot-et-Garonne-ból érkezett jelentés áramkimaradásról, aminek folytán több tízezer háztartás sötétedett el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.