Nem kaphatnak dán állampolgárságot a dániai dzsihadisták gyermekei

Nem kapják meg a dán állampolgárságot a dániai dzsihadisták külföldön született gyermekei – jelentette be csütörtökön a dán kormány.

Forrás: MTI2019. 03. 28. 12:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddigi szabályozással ellentétben ezentúl nem illeti meg automatikusan a dán állampolgárság azokat, akik olyan területen születtek, ahova csak illegálisan lehet belépni, illetve ahol törvénytelen tartózkodni. Ezeknek a gyerekeknek a szülei hátat fordítottak Dániának, nincs okunk arra, hogy állampolgárságot adjunk nekik – állt a bevándorlásügyi és integrációs minisztérium közleményében.

Dánia becslései szerint nagyjából negyven, Dániához kötődő dzsihadista tartózkodik jelenleg az Iszlám Állam terrorszervezet által korábban uralt területeken. Közülük tíz embert fogva tartanak. Arról nincsenek adatok, hogy a dán állampolgársággal is rendelkező dzsihadistáknak hány gyermeke születhetett.

Dániában 2016 óta törvénybe ütközik, ha valaki egy konfliktusövezetben terrorszervezethez csatlakozik és ott részt vesz a harcokban. A skandináv országban ezen a címen tizenhárom embert már el is ítéltek, közülük kilencet megfosztottak a dán állampolgárságtól és kiutasítottak az országból. A másik három személy csak dán állampolgársággal rendelkezett.

Az új szabályozás értelmében a kettős állampolgároktól ezentúl egyszerű közigazgatási rendelettel el lehet majd venni a dán állampolgárságot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.