Nem kérnek a bevándorlókból a jobboldali olasz tartományok

Matteo Salvini Németországtól követeli a migránsokat szállító német civilhajó befogadását.

2021. 05. 19. 15:48
null
Lampedusa, 2021. május 14. Az elõzõ napokban érkezett illegális bevándorlók sorban állnak, hogy megmérjék testhõmérsékletüket, mielõtt a koronavírus-járvány miatt a karanténként mûködõ GNV Azzurra hajóra szállnak a dél-olaszországi Lampedusa szigetén 2021. május 13-án. MTI/AP/Salvatore Cavalli Fotó: Salvatore Cavalli
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre növekszik az olasz belpolitikai feszültség a bevándorlás miatt. A földközi-tengeri migrációs útvonalon folyamatosan érkeznek Olaszország partjaihoz a civil szervezetek kisebb-nagyobb hajói. A kedvező időjárási viszonyok beálltával, a nyári hónapok alatt a migrációs hullám növekedésére lehet számítani. Az EU határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex hétfőn közölte, hogy a főként Olaszországot érintő útvonalon

az első négy hónap migrációs adata közel kétszerese a tavalyinak,

januártól április végéig több mint 11 600-an próbáltak meg itt Európába jutni. A bevándorlók között főként tunéziaiak és elefántcsontpartiak voltak.

A rövid időn belül érkezett tömegek elhelyezése komoly fejtörést okoz az olasz kormánynak.

A belügyminisztérium bejelentette, hogy a tartományok között szándékozik szétosztani az elmúlt hetekben Lampedusa szigetére és a Szicíliába érkezett bevándorlókat. A jobboldali Liga által vezetett tartományok kormányzói azonnal tudatták a kabinettel, hogy nem áll szándékukban a bevándorlók fogadása.

Első körben 559 bevándorlót osztanának el az ország teljes területén, a jobboldal vezette régiók azonban határozott nemmel válaszoltak a központi kormánynak.

– A határok védelmét szorgalmazzuk, a családokat és a bajba jutott munkavállalókat segítjük – jelentették ki Liguria és Lombardia kormányzói. Pénteken venné kezdetét az elmúlt napokban illegálisan érkezett személyek szétosztása. – A Liga által vezetett régiókban nincs sem hely, sem anyagi fedezet – szögezték le a jobboldali vezetők, majd hangsúlyozták, hogy azokban a régiókban sem tűrik a bevándorlók elhelyezését, ahol ellenzékben vannak.

– A Lombardia tartományba szánt hatvan bevándorló egyikét sem fogadják. Minden anyagi forrást a munka és megélhetés nélkül maradt olasz családok rendelkezésére bocsátanak

– nyilatkozta Giacomo Ghilardi, a Liga polgármestereinek koordinátora az Il Giornale napilap hasábjain. Hangsúlyozta, hogy a Ligának nem létezik más alternatíva a migráció megfékezésére, mint a határvédelem, ami nem bűntény, hanem kötelesség.

Illegális bevándorlók sorban állnak, hogy megmérjék testhőmérsékletüket Lampedusa szigetén május 13-án
Fotó: MTI/AP/Salvatore Cavalli

A Sea Eye 4 nevű német civil hajó négyszáz bevándorlóval a fedélzetén Olaszország fele vette az irányt, miután Málta megtagadta a kikötési engedélyt.

Nicola Molteni, a Liga belügyi államtitkára felszólította a hajó kapitányát, hogy Németországot válassza kikötési célpontnak.

A politikus szorgalmazta, hogy az európai szolidaritás és elosztás elvét követve ez alkalommal Németország gondoskodjon a civil hajó fogadásáról. A Sea Eye 4 azonban már Szicília partjainál várja a kikötési engedélyt. Leoluca Orlando, Palermo baloldali kormányzója Twitter-üzenetben bejelentette, hogy „Palermo befogadóállomásai készen állnak a civil hajó fedélzetén érkező 400 bevándorló elhelyezésére.”

Matteo Salvini egykori belügyminiszter, a Liga elnöke felelősségvállalásra szólítja fel Németországot.

– Hogy lehet, hogy egy német felségjelzésű hajó líbiai és máltai vizeken négyszáz illegális bevándorlót vett fedélzetére, akiket aztán Olaszországba szállít?

– értetlenkedett az eset kapcsán a szenátor, majd hozzátette, hogy továbbra is kitart azon álláspontja mellett, miszerint a határok védelme nem bűncselekmény, hanem kötelesség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.