Nem kérnek a pánikkeltésből Brüsszelben

A határok lezárását továbbra sem javasolja az Európai Bizottság, de a koronavírus miatt még inkább hajlandó lenne szemet hunyni az olasz gazdaság hiányosságai felett. A szakértők szerint nincs ok a pánikra vírusügyben, Greta Thunberg jövő pénteki, tömegeket vonzó klímademonstrációját is megtartják Brüsszelben.

2020. 02. 26. 18:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gőzerővel vizsgálódik Olaszországban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Járványügyi Hivatal (ECDC) közös missziója.

Szerdán Rómába érkezett Sztella Kiriakídisz, az unió egészségügyért felelős biztosa is, aki Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszterrel, Hans Kluge, a WHO európai igazgatóságának vezetőjével, illetve Andrea Ammon, az ECDC igazgatójával közösen tartott egy közel egyórás tájékoztatót. Kiriakídisz a mondandóját rögtön azzal kezdte, hogy Európa a megbetegedések ellenére még mindig a megelőzési szakaszban jár, így nem győzi elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a tagállamok közötti információmegosztás. Egyúttal arra kérte a huszonheteket, hogy a megelőző intézkedéseikről, illetve az ezekre vonatkozó terveikről mielőbb értesítsék a bizottságot. Kiriakídisz szerint jelenleg aránytalan és kevésbé hatékony lépés lenne, ha lezárnák a tagországok határait.

„Nincs ok a pánikra!” – ezt már Hans Kluge tette hozzá, aki szerint a számok is magukért beszélnek: öt koronavírusos megbetegedésből négy enyhe tüneteket produkál, és az alany idővel meg is gyógyul. A WHO európai főigazgatója az embereket arra kérte, hogy hallgassanak a józan eszükre, a sajtó munkatársait pedig mindenekelőtt a tényekre alapozott tudósításra biztatta.

Természetesen Brüsszelben is témául szolgált a koronavírus: Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos sajtótájékoztatóján magától értetődőnek nevezte, hogy felmérik és figyelembe veszik a járvány európai gazdaságra gyakorolt következményeit. Ennek módját még nem fedte fel, mondván: nagyon gyorsan változik a helyzet, de a testület mindenben segíti a tagállamokat – így hazáját, Olaszországot is. Valdis Dombrovskis bizottsági alelnök pedig el is húzta a mézesmadzagot Róma előtt, amikor ugyanezen a tájékoztatón arról beszélt: a költségvetésre és államadósságra vonatkozó uniós szabályok amúgy is megengednek némi mozgásteret, ha a nemzeti kormány által nem befolyásolható, extrém jelenségről van szó.

Míg a hatástanulmányok váratnak magukra, az uniós intézményekben is a megelőzésen van a hangsúly. Nemrég az Európai Parlament levélben kérte a munkatársakat arra, hogy amennyiben betegnek érzik magukat, semmiképp se menjenek be dolgozni, a makkegészséges alkalmazottaknak pedig nem tanácsolja a maszkok viselését. Akárcsak a város számos pontján, az uniós parlamentben is kézfertőtlenítésre biztatják az embereket. A nagyszámú érdeklődőt vonzó események – így a Konzervatívok és Reformerek-frakció égisze alatt rendezendő, jövő heti Afrika-csúcs – feltehetőleg megrendezésre kerülnek. Ugyanígy valószínűleg Greta Thunberget sem lehet eltántorítani attól, hogy jövő héten Brüsszelbe érkezzen – ekkor ő is felvonul majd a belga fővárosban már másodszorra megrendezésre kerülő klímademonstráción.

Már most ezrek jelezték a részvételi szándékukat, annak ellenére, hogy az esemény közösségi felületein jócskán vannak panaszok a járványhelyzet miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.