Nem kérnek az olaszok a zöldkártyából

A szabad mozgást korlátozó intézkedések országszerte jelentős ellenreakciókat váltottak ki.

2021. 07. 29. 20:11
null
btrzntzuh Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Demonstrációkon tiltakoznak országszerte az olaszok az oltottságot igazoló zöldkártya bevezetése ellen. A legjelentősebb megmozdulás a szerdai országos szintű összehangolt tüntetés volt, amely 12 nagyvárosban került megrendezésre békés, fáklyás felvonulás formájában. A demonstrálók a szabad választás lehetőségének megtartását és a gyermekek vakcinamentességét követelték a kormánytól.

A fővárosban közel egymillióan vettek részt a Piazza del Polo téren megrendezett demonstráción.

A polgári megmozduláshoz a politikai élet egyes képviselői is csatlakoztak, főként a Liga soraiból. Az ellenzékben maradt egyedüli párt, a Giorgia Meloni vezette Olasz Fivérek párt a zöldkártya-kötelezettség legnagyobb ellenzője. A párt képviselői ezért a csütörtöki parlamenti vitanap ülését meg is szakították tiltakozásuk jeleként. „Nemet mondunk a zöldkártyára” feliratokkal a kezükben elhagyták helyeiket, és az ülésterem közepére vonultak, ezzel a jelképes gesztussal kifejezve, hogy nem értenek egyet a vészhelyzet kezelésével.

Békés, fáklyás felvonulással tiltakoznak az olaszok a zöldkártya ellen. Fotó: AFP

A vakcinakampány egyébként a nyári hónapok alatt megtorpant, jelentősen visszaesett az oltási hajlandóság. A kampány felgyorsítása érdekében számos új intézkedést helyezett kilátásba a kormány, a szabad mozgást korlátozó zöldkártya életbeléptetésének elképzelése ugyanakkor jelentős ellenreakciókat váltott ki országszerte. A kormány eredeti tervei szerint az oktatási intézmények helyiségeit és a tömegközlekedési eszközök használatát is a fertőzésmentességet igazoló dokumentum felmutatásához kötné.

A kormánykoalíció részét képező Matteo Salvini vezette jobboldali Liga azonban tiltakozását fejezte ki a radikális megszorításokkal kapcsolatban.

Nem ez az első eset, hogy a járványhelyzet kezelése megosztja az olasz kormánytöbbséget. Míg a baloldal a komoly szigorítások mellett teszi le a voksát, addig a jobboldali Liga és a Hajrá, Olaszország! mérsékelt lépésekkel ösztönözné a lakosságot oltakozásra, anélkül, hogy úgy érezzék, csorbát szenved a mozgási szabadságuk.

Az olasz turistaszezont ugyanakkor keresztbe húzta a koronavírus negyedik hulláma, illetve az Indiából származó delta variáns rendkívül gyors terjedése, a nyár eleji foglalásokat ugyanis tömegesen vonják vissza, amióta a Mario Draghi vezette kormány bejelentette, hogy augusztus 6-tól kezdődően több, beltéri helyiségekhez kötött szolgáltatást a vírusmentességet igazoló zöldkártyával lehet majd kizárólag igénybe venni.

Ennek köszönhetően az egyik legnagyobb turistaparadicsomnak számító Szicília szigetére látogatni szándékozó turisták egyharmada mondta le a már meglévő foglalását.

A szezon eleji becslések még a tavalyi évnél nagyobb forgalmat és komolyabb bevételeket jósoltak, ez azonban meghiúsulni látszik a kiszámíthatatlan vírushelyzet és a bármikor érvénybe léptethető megszorító intézkedések bevezetése miatt.

Ráadásul újabb konfliktus kirobbanásának forrása volt a napokban az olasz kormánykoalíciós partnerek között, hogy Enrico Letta a baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára bejelentette azon elképzelését,

miszerint a kormánynak biztosítania kellene az olasz partokhoz érkező afrikai bevándorlók számára a vakcina felvételét.

A Liga képviselői azonban ezt elutasítják, és nem csupán az oltóanyaghiány miatt, hanem azért is, mert úgy vélik, az oltakozási lehetőség újabb ösztönzést jelentene az Európába induló tömegek számára. „Igen bonyolult megoldásnak tartom, hogy koronavírus-oltáshoz juttassuk a bevándorlókat. Fél Afrika Olaszországba jönne, hogy beoltassa magát” – nyilatkozta Matteo Salvini. A Liga főtitkára a sajtó munkatársainak azt is kiemelte, hogy bár jelenleg naponta félmillióan jutnak oltóanyaghoz, ez azonban egyre csökken a vakcinaellátmány hiányosságai miatt. Akik ugyanis most regisztrálnak, azoknak csak szeptemberben lesz elérhető a vakcina – elemezte a helyzetet a Liga elnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.