Nem kizárt a választások kiírása Szerbiában

Az Egy övezet, egy út kezdeményezésről második alkalommal megrendezett nemzetközi fórumon Alekszandar Vucsics többek között Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnökkel, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is tárgyalt. A szerb elnök az állami televízió főműsoridejében sugárzott híradójában élő adásban számolt be a találkozókról, kiemelve: Orbán Viktortól ígéretet kapott, hogy amennyiben arra szükség lesz, az ország gázellátását Magyarország felől is meg tudják oldani, de arról is beszámolt, hogy Putyin elnökkel az épülő Török Áramlat gázvezetékről is megbeszéléseket folytatott.

Tóth Péter (Vajdaság)
2019. 04. 29. 15:06
null
A tüntetések ellenére nőtt az elnök népszerűsége Fotó: MTI/EPA/Srdjan Suki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beszámolója szerint a Vlagyimir Putyinnal folytatott tárgyalása során Koszovó kérdésében is egyeztettek. Szót ejtettek a hétfői, Berlinben esedékes munkavacsoráról, amelyen Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök és a nyugat-balkáni térség országainak vezetői vesznek majd részt. Szerbia elnöke szerint Putyin biztosította őt arról, hogy Oroszország támogatására a jövőben is számíthat. Vucsics ugyanakkor azt is elmondta, hogy Berlinben nem számít áttörésre a koszovói kérdés megoldásában, de az ottani fejlemények alapján fog majd döntést hozni arról, hogy előrehozott parlamenti választások kiírását ­indítványozza-e, illetve hogy a Pristina által a szerb árukra kivetett vámok miatt országa esetleg mégis foganatosít-e ellenintézkedéseket.

Április 29-én Berlinben valójában a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd zárlatának feloldásáról tárgyalnak Németország, Franciaország, valamint a Nyugat-Balkán vezetőinek részvételével. A szerb miniszterelnök sem bizakodó azonban a találkozó előtt. Ana ­Brnabics szerint ismét megpróbálnak majd nyomást gyakorolni Szerbiára, országának pedig meg kell mutatnia, hogy elkötelezett a párbeszéd mellett, de azok folytatásáról nem lehet szó, míg Pristina nem vonja vissza a vámintézkedéseket. A lassan már öt hónapja tartó ellenzéki tüntetések kapcsán Brnabics azt mondta, hogy különbséget kell tenni az elégedetlen polgárok és az elégedetlenséget meglovagolni igyekvő politikusok között. A rendkívüli választásokról azt nyilatkozta, hogy amennyiben ilyen döntés születik, a Szerb Haladó Párt felkészült arra is, egyébként pedig stabil parlamenti többséggel rendelkezik, és a kormány is jól végzi munkáját.

A tüntetések ellenére nőtt az elnök népszerűsége
Fotó: MTI/EPA/Srdjan Suki

Amennyiben lesz majd előre hozott választás Szerbiában, akkor annak kiírására valószínűsíthetően május elején kerülhet sor, és a voksolást június végén ejtenék meg. Szerbiában december eleje óta kisebb-nagyobb intenzitással, de folyamatosan tüntet az ellenzék. A hatalmi koalíció viszont a Szerbia Jövője kampány keretében szervezett Belgrádban nagygyűlést. Az egyfajta „szerb békemenetnek” tekinthető megmozduláson nagyon sokan, becslések szerint 150 ezren jelentek meg. Felszólalt szerb nyelven Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter is.

A belgrádi nagygyűlést követően – az IPSOS ügynökség által készített felmérés szerint – mintegy 6 százalékkal nőtt a szerb elnök támogatottsága. A vegyes összetételű, szélsőjobboldali és baloldali politikusokat és pártokat is tömörítő Szövetség Szerbiáért mozgalom egyébként sem jelentős népszerűsége viszont csökken. A tüntetések kezdetét követően, december végén ez ellenzéki tömörülést a polgárok mintegy 15 százaléka támogatta, ami mostanra 10 és 12 százaléknyira apadt. Ami a pártok támogatottságát illeti, az elnök pártja, a Szerb Haladó Párt is népszerűbb lett a friss felmérés szerint. A korábbi 53,9 százalék után most 57,4-nek mérték a támogatottságát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.