Nem lehetett megelőzni a christchurchi vérfürdőt

Az elkövető mostoha körülmények között raboskodik egy szigorúan őrzött fegyházban.

2020. 12. 08. 10:41
null
Christchurch, 2020. március 26. Brenton Tarrant, az új-zélandi Christchurchben elkövetett kettős merénylet gyanúsítottja a nagyváros kerületi bíróságának tárgyalótermében 2019. március 16-án. A 29 éves ausztrál Brenton Tarrant, korábbi álláspontját megváltoztatva, bűnösnek vallotta magát bírósági meghallgatásán Christchurch városban 2020. március 26-án. Tarrant 2019. március 15-én a muzulmán pénteki ima idején 51 embert lőtt agyon két mecsetben Új-Zéland második legnagyobb városában. MTI/AP/Pool New Zealand Herald/Mark Mitchell Fotó: Mark Mitchell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem történt mulasztás, a rendelkezésre álló előjelek alapján nem lehetett megelőzni a christchurchi terrortámadást – ez a fő megállapítása annak a több mint nyolcszáz oldalas jelentésnek, amely a tavaly márciusi, 51 muszlim életét kioltó mészárlás körülményeit vizsgálata. A dokumentumból arra is fény derült, hogy azért a támadás nem volt minden előzmény nélküli. Rámutattak például, hogy az elkövető, Brenton Tarrant komoly szteroidfüggőséggel küzdött, szélsőjobboldali portálokat látogatott, 2018-ban pedig megsérült a karja és a szeme, mikor otthonában az egyik lőfegyvere csütörtököt mondott, és ekkorra már komoly arzenált halmozott fel, amivel rendszeresen gyakorolt. A sebesüléssel az ausztrál származású férfi egy kórházban is járt, amit azonban az intézmény nem jelzett a hatóságoknak.

A christchurchi terrortámadás 51 muszlim életét követelte
Fotó: Reuters

A jelentés szerint a rendelkezésre álló információk önmagukban mégis túlságosan töredezettek voltak, így nem lehetett belőlük arra következtetni, hogy merénylet készül. Arra is figyelmeztettek ugyanakkor, hogy

a hatóságok túlságosan a vallási – kimondatlanul: a szélsőséges iszlamista – fenyegetésekre koncentrálták erőforrásaikat, miközben a szélsőjobboldali fenyegetés nem kapott elég figyelmet.

Brenton Tarrant 2019 márciusában állig felfegyverkezve rendezett vérfürdőt két új-zélandi mecsetben, a sokkoló támadást élőben közvetítette a közösségi médiában. A terroristát élve fogták el, és mivel Új-Zélandon nincs halálbüntetés, így idén augusztusban a bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte, a szabadon bocsátás lehetősége nélkül. A tárgyaláson az elkövető nem mutatott megbánást, meglehetősen fásultnak tűnt, de bűnösnek vallotta magát.

A 29 éves ausztrál Brenton Harrison Tarrant vádlott Christchurch bíróságán, perének ítélethirdetésén 2020. augusztus 24-én
Fotó: MTI/AP/The Press Pool

A 29 esztendős férfi egy szigorúan őrzött aucklandi fegyházban raboskodik. Új-zélandi sajtóértesülések szerint saját biztonsága érdekében magánzárkában helyezték el, – ellentétben a norvég terroristával, Anders Breivikkel – meglehetősen mostoha körülmények között. Nem nézhet televíziót, nem olvashat újságot, naponta egyszer sétálhat egy szobányi, műfüves „kertben”. Mivel fokozott őrzése az évek során dollármilliókba fog kerülni az adófizetőknek, ezért az is felmerült, hogy kiadják Ausztráliának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.