Nem lesz ötpárti magyar együttműködés

Többszöri egyeztetés után csak félig jött létre Szlovákiában a magyar egység a jövő évi, minden bizonnyal februári választások előtt.

Beke Beáta (Kassa)
2019. 11. 04. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többszöri egyeztetés után csak félig jött létre Szlovákiában a magyar egység a jövő évi, minden bizonnyal februári választások előtt. – A Most – Híd vegyes párt nem folytatja a tárgyalásokat a magyar nemzetiségű választókat képviselő pártokkal – tudatta Magdeme Klára szóvivő, a tárgyalópartnerek „inkorrekt hozzáállásával” indokolva a döntést.

A múlt heti egyeztetéseken az MKP, a Híd, az Összefogás, a Magyar Fórum és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) részvételével három fő kérdésben kellett volna megegyezni: a Smer (Irány) kormánypárttal való együttműködésnek a kizárásában, abban, hogy Bugár Béla (képünkön) – a Most – Híd elnöke – ne induljon a közös listán, valamint magának a közös listának a felállításáról. De az első kérdésnél a tárgyalás megakadt, miután a Híd és az MKDSZ továbbra sem tudta kizárni, hogy a választások után ne működjön együtt a Smerrel. A Híd az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) elnevezésű jobboldali párttal való együttműködés kizárását is javasolta.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A találkozót követően a Híd és az MKP egymást hibáztatta a kialakult helyzetért, a Híd arra is panaszkodott, hogy képviselőit állítólag elküldték a tárgyalóasztaltól. – Mivel a felek a minél szélesebb együttműködésben érdekeltek, amennyiben a Híd és az MKDSZ átértékeli az álláspontját, újra várjuk őket a tárgyalóasztalhoz – közölte Králik Róbert, az MKP sajtótitkára.

Mindezzel együtt egy hárompárti összefogásra továbbra is van esély, miután arról az MKP, a Most – Híd és az MKDSZ pár hete egyszer már megegyezett egymással. Önmagában azzal, hogy a Híd és az MKP egyezségre jutott, még október közepén érdemben felcsillant a remény, hogy nincsen veszve a magyarok parlamenti képviselete Szlovákiában – a két legnagyobb magyar párt ekkor történelmi pillanatra készült, a pár hete még elképzelhetetlen magyar egység megteremtésére. De az egyezség után az MKP országos elnöksége visszavonta az összefogáshoz való hozzájárulását.

A múlt hónap felmérései szerint mind az MKP, mind pedig a Most – Híd támogatottsága 3,5-4 százalék körül mozog. Andrej Danko házelnök ma jelentheti be hivatalosan a jövő évi, minden bizonnyal február 29-i parlamenti választások időpontját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.