Nem létező viszály Berlinnel

Amit a Népszava ír, az hazugság – ezzel reagált a napilap tegnapi cikkére Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára. A Népszava korábbi értesülése szerint Heiko Maas német külügyminiszter azért mondta le budapesti útját, mert Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nem tudott rá időt szakítani. A magyar kormány ezt cáfolta, egyben bejelentették: Angela Merkel német kancellár augusztusban Sopronba látogat, ahol találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Buzna Viktor
2019. 08. 01. 5:50
German Foreign Minister Heiko Maas attends the weekly cabinet meeting in Berlin
Heiko Maas látogatása időponttorlódási nehézségek miatt maradt el Fotó: Fabrizio Bensch Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cáfolta a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Népszava tegnap megjelent értesülését, miszerint Heiko Maas német külügyminiszter azért mondta le budapesti útját, mert Szijjártó Péter nem ért rá találkozni vele. Címlapos anyagában a napilap egy névtelen forrásra hivatkozva állította: a magyar külügyminiszter több mint egy hete jelezte, hogy egyéb elfoglaltságok ­miatt nem tud találkozni a Maccabi Játékok megnyitójára érkező Heiko ­Maasszal, Berlint ezért a belügyminisztérium államtitkára képviselte. Hivatalosan kedd este nyitották meg Budapesten a zsidó olimpiaként is ismert Maccabi Euró­pa Játékokat, az egyhetes sporteseményre Németország háromszáz sportolóból álló delegációt küldött. A Népszava a diplomáciai fiaskót a kétoldalú kapcsolatokat terhelő konfliktusokkal magyarázta.

A magyar kormány szerint azonban mindebből semmi nem igaz. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára lapunk megkeresésére elmondta, valójában a német külügyminiszter mondta le a budapesti látogatást, belpolitikai időponttorlódásra hivatkozva.

– Amit a Népszava ír, az hazugság. Folyamatos egyeztetésben voltunk a német külügyminisztériummal, a nagykövetünk is többször tárgyalt az ügyben, jeleztük a német félnek, hogy egész héten, bármikor örömmel látjuk a német külügyminisztert – mondta lapunknak Menczer Tamás.

Heiko Maas látogatása időponttorlódási nehézségek miatt maradt el
Fotó: Reuters

Megkerestük Magyarország berlini nagykövetségét is. Györkös Péter nagykövet hangsúlyozta, két információs csatornán keresztül is ugyanazt az egyértelmű hírt közölte a német fél.

– Néhány nappal a Maccabi Játékok megnyitója előtt a német külügyminisztérium a berlini magyar nagykövetség, a budapesti német nagykövetség pedig a magyar külügyminisztérium felé jelezte, hogy Heiko Maas külügyminiszter belpolitikai naptártorlódási nehézségei miatt a tervekkel ellentétben mégsem tud Magyarországra utazni – mondta Györkös Péter. A Külgazdasági és Külügyminisztérium kérdésünkre elmondta, helyreigazítást kértek a Népszava szerkesztőségétől. Megkeresésünkre Németország budapesti nagykövetsége szintén cáfolta a Népszava értesülését. Levelükben közölték, a Népszava állítása helytelen, Heiko Maas külügyminiszter időbeosztása miatt nem tud részt venni a budapesti Maccabi Játékokon.

Korábban egyébként a Die Welt írt Heiko Maas elmaradt budapesti útjáról, a konzervatív német napilap szerint a Fidesz és a CSU közötti konfliktusok állhatnak a háttérben. Ugyanebben a cikkben írt arról a Die Welt, hogy Angela Merkel német kancellár augusztus 19-én Sopronba látogat. A Miniszterelnöki Sajtóiroda megerősítette a hírt. A látogatás a vasfüggöny Sopron melletti megnyitásának 30. évfordulójához kapcsolódik, és Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz majd az eseményen.

Aggasztó antiszemitizmus

Nem lépnek fel kellő határozottsággal a német hatóságok a neonáci csoportokkal szemben – erről beszélt tegnap a Németországi Zsidóság Központi Tanácsának elnöke. Josef Schuster szerint Dortmundban az ügyészség nem járt el egy szélsőjobboldali csoporttal szemben, annak ellenére, hogy felmerült a gyűlöletbeszéd vádja. Az uniós választások kampánya során az egyik szélsőjobboldali párt olyan posztert helyezett el a nyugatnémet városban, amely a náci korszak egyik antiszemita plakátját utánozta. A Deutsche Welle hírportál cikkében megjegyzi, egyre nagyobb mértékben emelkedik az antiszemita támadások száma Németországban. 2017 és 2018 között számuk tíz százalékkal nőtt. (B. V.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.