Nem mindenki örült a magas sarkú cipős katonanők látványának

Többeket felháborítottak az ukrán függetlenség napi felvonulás előkészületeiről közzétett fotók.

Magyar Nemzet
Forrás: Kárpáti Igaz Szó, Euronews2021. 07. 03. 17:14
Ukrán női katonák Magassarkú
A handout photograph taken and released by the Ukrainian Defence ministry press-service on July 2, 2021 shows the Ukrainian female soldiers wearing heels while taking part in the the military parade rehearsal in Kiev. - Ukrainian authorities found themselves under fire on July 1, 2021 over their idea of making female soldiers marching with court shoes instead of combat boots during a military parade scheduled for August. The scandal erupted after the Defense Ministry released photos of a rehearsal of the parade to be held to mark the 30th anniversary of Ukraine's independence on August 24. (Photo by - / Ukrainian Defence ministry press-service / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /Ukrainian Defence ministry press-service " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: Europress/AFP/Ukrán Védelmi Minisztérium
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus 24-én, Kijev főterén katonai felvonulást szerveznek Ukrajna függetlenségének 30. évfordulója kapcsán. Más egyéb látványosság mellett a főváros központjában egy csapat katonanő is színre lép, nem is akárhogyan: magas sarkú cipőben – írja az UNIAN hírügynökségre hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hetilap.

Az előkészületekről az ukrán védelmi minisztérium fotókat is posztolt a közösségi oldalán. Az idei felvonuláson a kijevi Tarasz Sevcsenko Nemzeti Egyetem Katonai Intézetének női kadétjai fognak menetelni. A lányokat három hónapon keresztül tréningezik a nagy napra. Az efféle bemutatót gyakorolni kell; az egyik kadét elmondta: nagyon igyekeznek, de magas sarkúban jóval nehezebb menetelni, mint bakancsban. Nem ez az első eset, hogy a parádén nők is részt vesznek, de tavaly hagyományos egyenruhában és fegyverrel meneteltek.

Az ünnepségre tervezett rendhagyó ötlet sokaknak nem tetszett, a közösségi oldalakon éles bírálatot kapott. Az Euronews beszámolója szerint a parlamentben is téma volt az ügy. Az egyik női képviselő például azt mondta, a kezdeményezés „hülye ötlet” volt, mert megerősíti azokat a sztereotípiákat, amelyek szerint a nők csupán csinibabák. Olena Kondratyuk, a parlament alelnöke bocsánatkérésre szólította fel a védelmi minisztérium illetékeseit, amiért megalázza azokat a nőket, akik fegyverrel a kezükben védik meg Ukrajna függetlenségét. A hadseregben több mint 30 ezer nő szolgál, több mint 13 500-an az oroszbarát szakadárok elleni kelet-ukrajnai harcokban is részt vettek.

A védelmi minisztérium azonban egy újabb Facebook-üzenetben védelmébe vette a kezdeményezést, mondván: a terepen viselt katonaruha különbözik attól, amit a fegyveres erők tagjai a parádékon hordanak. Ezt más országok felvonulásain készített fotókkal illusztrálták:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.