Nem okos lépés a Fidesz kiszorítása a néppártból

Werner Patzelt német politológus a Mandinernek adott interjúban arra is választ adott, miért ellenséges a német média Magyarországgal és milyen jövő vár a német–magyar kapcsolatokra

Magyar Nemzet
2021. 03. 13. 10:45
null
Werner Patzelt német politológus. Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt okos lépés a Fidesz kiszorítása az Európai Néppártból (EPP), mert ezzel éppen ellenfeleiknek kedveztek – állítja Werner Patzelt német politológus a Mandinernek adott interjújában. A konzervatív szakértő rámutatott:

egy szűk réteget leszámítva, akiket a német média azért kritizált, mert megtűrik a Fideszt az EPP-ben, senki nem profitált a lépésből.

 

Werner Patzelt német politológus
Fotó: Havran Zoltán

– Aki a CDU konzervatív szárnyához vagy az AfD-hez tendál, azt fogja mondani: íme, ismét láthatjuk, hogy a baloldal már a CDU-t is dominálja! Aki pedig a baloldalon van, azt fogja magyarázni, hogy épp ideje volt már a Fidesz kiszorításával újabb kört nyerni a jobboldallal szembeni harcban – értékelte a döntés német belpolitikai vonatkozásait. Az időzítés okai keresgélve pedig úgy vélte, szerepet játszhatott benne, hogy a német választások előtt Manfred Weber demonstrálni akarta:

„nem vagyok jobbos, fellépek Európában a jobboldali populizmus ellen, úgyhogy legyenek szívesek nem megbüntetni a pártomat a következő választásokon azért, mert túlságosan jobboldali!”

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Manfred Weber még 2018-ban
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az interjúban a neves német politológus arra is választ adott, miért ellenséges a német média Magyarországgal, milyen jövő vár a német–magyar kapcsolatokra, elemezte az idei választások esélyeit, és azt is próbálta megjósolni, ki lehet majd Angela Merkel utódja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.