Nem szabadul Macron a sárga szorításból

Egyre kellemetlenebb a francia vezetésnek a sárga mellényesek szüntelenül folytatódó tüntetéshulláma: a belügyminisztérium szerint „csupán” 32 ezren tüntettek a hétvégén, míg a szervezők azt állítják, országszerte legalább 230 ezren vonultak utcára. A szombati demonstráció ráadásul ismét erőszakba torkollt, a tüntetők a Champs-Elysées sugárúton luxusmárkák boltjait rongálták meg, kirakatokat és éttermeket zúztak szét.

2019. 03. 18. 16:00
A burning newsagent's shop is seen during a demonstration by the "yellow vests" movement in Paris
Ismét erőszakba torkollott a demonstráció Fotó: Philippe Wojazer Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pireneusokban megkezdett családi pihenését megszakítva kellett visszasietnie Emmanuel Macronnak szombaton az erőszakba fulladt sárga mellényes tüntetések miatt a belügyminisztériumba összehívott válságstábhoz. Az elmúlt hetek békés hétvégi tüntetései után ugyanis ezúttal ismét erőszakba torkolltak az elit- és kormányellenes megmozdulások: a demonstrálók közé keveredő, fekete ruhás anarchista csoportok, az úgynevezett black blocs tagjai rendőrellenes szlogeneket skandálva megtámadták a Champs-Elysées sugárúton lévő luxusmárkák boltjait, betörték a kirakatokat, szétverték az elegáns éttermek berendezéseit, ráadásul egy bankfiókot is felgyújtottak.

Hírforrások szerint a pénzintézet épületében tizenegyen könnyebben megsérültek a kiürítéskor, egy anyát és a kisgyerekét pedig a lángokban álló épület második emeletéről kellett kimenteni. A vasárnapi összesítés szerint legalább nyolcvan üzletben keletkeztek komoly károk, és csak a szerencsének köszönhető, hogy komolyabb személyi sérülés nem történt.

Ismét erőszakba torkollott a demonstráció Fotó: Reuters

A helyszíni tudósítások szerint a békés sárga mellényesek tétlenül nézték a közéjük keveredő rendbontókat, de a tudósításokban nem ítélték el őket, hanem inkább megállapították, hogy a kormány decemberben is csak az erőszaknak köszönhetően engedett egyes követeléseiknek, írta az MTI. A francia államfő szerint olyan emberekkel van dolguk, akik minden eszközzel megpróbálják tönkretenni a köztársaságot, életek kockáztatása árán rombolnak. Emmanuel Macron határozott döntéseket ígért annak érdekében, hogy a szombati erőszak ne történhessen meg még egyszer.

A sárga mellényesek nem titkolt célja volt hetek óta, hogy március 16-ig életben tartsák a szombati tiltakozásokat, és ismét jelentős megmozdulást szervezzenek a fővárosban. Így akartak ultimátumot adni a kormánynak, miután múlt pénteken ért véget a szociális követelésekről az államfő által január 15-én meghirdetett úgynevezett nagy nemzeti vita.

A belügyminisztérium összesítése szerint országszerte 32 ezren tüntettek, a szervezők azonban azt állítják, 230 ezren tiltakoztak országszerte. A becslésekben rendszerint nagyok az eltérések a kormány és a szervezők adatai között, ezúttal azonban különösen nagy a szakadék a két szám között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.