Nem ünnepel együtt a lengyel elit

A rendszerváltás harmincadik évfordulóját ünneplik Lengyelországban. Bár 1989-ben széles körű összefogás eredményeként dőlt meg az egykori rezsim, idén az ellenzék külön ünnepel.

Buzna Viktor (Varsó)
2019. 06. 05. 14:48
30th anniversary of the country's first partially-free parliamentary elections since WWII
Harmincéves a demokrácia. Keserédes évforduló Fotó: MTI/EPA/Adam Warzawa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelországban legfeljebb hírből ismerik a legvidámabb barakk vagy a gulyáskommunizmus történelmi szlogeneket, talán ezért is reagál érzékenyebben itt a társadalom, ha a szocialista múlt vagy Oroszország kerül szóba. Különösen igaz ez most, az első, részben szabad lengyel választások 30. évfordulóján. A 44 éves diktatúrát lezáró, nemes emléknap régi konfliktust hozott a felszínre, amit az mutat a legjobban, hogy a baloldali, liberális ellenzék a hivatalos ünnepségtől külön eseményen emlékezik meg a Lech Walesa által egyesített rendszerváltó erő sikeres mozgalmáról. Varsóban a lengyel parlament alsóháza, a szejm szervezi a rendszerváltás évfordulójának ünnepségét.

Az eseményen az elmúlt 30 év tapasztalatait vitatják meg a történelmi fordulaton átesett kelet-közép-európai országok képviselői. A térség 14 parlamentje küld delegációt, az állami vendégek mellett a rendszerváltást személyesen is megélt, abban tevékenyen részt vevő aktivisták kapnak szót az eseményen. A pódiumbeszélgetéseket kiállítás kíséri, aminek központi témája az 1989-ben elnyert szólásszabadság lesz. A szejmben látható tárlatról nem hiányzik a Magyar Demokrata Fórum ikonikussá vált plakátja, az Orosz István nevéhez fűződő, Tovariscsi konyec!, vagyis Elvtársak, vége! című grafika sem.

Harmincéves a demokrácia. Keserédes évforduló
Fotó: MTI/EPA/Adam Warzawa

De mindez kevés a lengyel ellenzéknek, amely a baloldali, liberális erők által kormányzott városokban saját megemlékezéseket tart. A legnagyobb rendezvényre Gdanskban kerül sor, ezen vesz részt Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is. A rendszerváltás körüli megosztottság egy Magyarországon is ismert kérdést, az elszámoltatás problémáját hozza a felszínre. A Jog és Igaz­ságosság (PiS) kormánypárt úgy véli, az 1990-es években elmaradt a szocialista múlt bűnöseinek elszámoltatása, az egykori diktatúra képviselői sikeresen mentették át magukat az új, demokratikus elitbe.

– Nemcsak a gazdaságban és a közszférában, de a politikában és a bírói testületben is fontos pozíció­kat foglaltak el azok, akik korábban a kommunizmust építették – mondta lapunknak Marek Kuchinski, a lengyel parlament alsóházi elnöke. A PiS egykori politikusa úgy véli, a térség többi államához képest országuk lemaradt a kommunizmus leépítésében, ezért fordulhatott elő, hogy a szocialista múltat fenntartó elit tagjai az 1990-es években visszaszivárogtak a politikába is.

– Most más színben tűnnek fel, támogatják az EU-t, liberálisnak kiáltják ki magukat – mondta az ellenzékről a szejm elnöke. Kuchinski szerint ezért került többször nehéz helyzetbe a jobboldali kormány, például az igazságügyi reformban. Úgy vélte, ebben az esetben is az unióban erős pozíciókat elfoglaló, egykori szocialista erők lobbitevékenysége miatt indult brüsszeli kampány a lengyel kormány ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.