Nem vádolják gyilkossággal a philadelphiai rendőröket

Ha lett volna sokkoló az egyenruhásoknál, nem nem halt volna meg a fekete támadó.

Mártonffy Attila
2020. 10. 30. 15:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valószínűleg nem emelnek gyilkossági vádat azon két philadelphiai rendőr ellen, akik hétfőn agyonlőttek egy késsel hadonászó és feléjük rohanó fekete férfit, akiről később kiderült, mentális zavarral küzd. Ezt az áldozat családjának ügyvédje mondta tegnap, hozzátéve, a rendőrök nem kaptak megfelelő kiképzést hasonló helyzetek kezelésére és nem volt náluk sokkoló, amivel megállíthatták volna a férfit. Shaka Johnson ezt azután jelentette ki, hogy megnézte a rendőrök testkamerájának felvételét, amelyen a 27 éves Walter Wallace lelövése látható. A lövések azután dördültek el, hogy Wallace nem engedelmeskedett a kés eldobására vonatkozó felszólításnak.

Johnson ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a fekete férfi halálát vizsgáló nyomozás meggyőzi majd az illetékeseket bizonyos rendőségi reformok bevezetéséről a hasonló lövöldözés jövőbeni elkerülése érdekében. Az ügyvéd szerint, aki korábban maga is rendőr volt, az egyik egyenruhás ráadásul újonc, s kevesebb mint két éve van a testületnél.

– A rendőrök pánikba estek, és a város is cserben hagyta őket, mindössze a szolgálati fegyverük volt kéznél

– mondta. Wallace családja is kifejezte óhaját, hogy a rendőröket lássák el sokkolóval is. John McNesby, a helyi rendőrszakszervezet elnöke is védelmébe vette az elkövetőket, mondván, hogy rendkívül nagy stresszhelyzetben igyekeztek megoldani az incidenst, miközben egy késsel hadonászó férfi szaladt feléjük.

Az incidens után két napig intenzív zavargások törtek ki Philadelphiában, rablással, fosztogatással és gyújtogatással megspékelve. Szerdán azonban – a Reuters brit hírügynökség szerint – jelentősen csillapodtak a kedélyek, miután a hatóság éjszakai kijárási tilalmat rendelt el. A két rendőr perbe fogásáról egyébként a város kerületi ügyésze dönt, ám ő még nem határozott a vád tartalmáról.

A Wallace halála nyomán kirobbant zavargásokban több tucat rendőr megsérült, ennek ellenére a városi tanács úgy döntött, hogy megfosztja a rendőröket tömegoszlató eszközeiktől, s betiltotta a könnygáz és a gumilövedék használatát a „békés tiltakozók” ellen. A határozat az RT.com orosz hírportál szerint már csak Jim Kenney demokrata polgármester aláírására vár, aki a zavargásokért a rendszerszintű rasszizmust okolta. Számos városlakó azonban megdöbbenését fejezte ki a döntés miatt a Twitteren, s úgy vélték, a lázadóknak ezentúl még könnyebb lesz lázadniuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.