Nem várt befutó nyert Tunéziában

Mártonffy Attila
2019. 10. 15. 16:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsöprő győzelemmel a 71 éves Kaisz Szaíd konzervatív jogászprofesszor nyerte meg Tunéziában az előre hozott elnökválasztás vasárnap tartott második fordulóját egy héttel a parlamenti voksolás után. A hétfőn közzétett előzetes eredmények szerint a győztes a szavazatok mintegy hetven százalékát kapta, negyven százalékponttal többet, mint riválisa – írja a The Guardian. Már az nagy meglepetést okozott és sokkolta Tunézia politikai elitjét, hogy a szep­tember 15-i első fordulóban a huszonhat induló közül két kívülálló: Szaíd és a korrupciós vádakkal bebörtönzött Nabír Karui médiamágnás maradt talpon a vasárnapi döntő megméretésre.

Kaisz Szaid
Fotó: Reuters

Az előbbi akkor 18,4, az utóbbi 15,6 százalékkal utasította maga mögé a versengő politikusokat – köztük előző kormányfőket, az eddigi miniszterelnököt, egy korábbi elnököt és a védelmi minisztert. Az észak-afrikai államban azért kellett előre hozott elnökválasztást tartani az eredetileg november 17-re kiírt voksolás helyett, mert júliusban meghalt az előző államfő, Bedzsi Kaid esz-Szebszi – emlékeztet az al-Dzsazíra pánarab hírportál.

A választások előtt kevéssé ismert Kaisz Szaíd évtizedeken át alkotmányjogot tanított a tuniszi egyetemen, s csak 2018-as nyugalomba vonulása után indította el igen szerény, a finanszírozást és a nyilvánosságot nélkülöző politikai kampányát. Ennek során konzervatív társadalmi nézeteket hangoztatott és a 2011-es felkelés alapelveihez való visszatérést szorgalmazta. Elemzők szerint az, hogy – ellentétben a vibráló Karui­val – híján van minden karizmának, még előnyére is válhat, mivel vonzereje szigorú, megvesztegethetetlen polgári hozzáállásán alapul. Többek között javasolta, hogy a helyi tanácsok hatalommal való felruházásával decentralizálják a politikai rendszert.

Konzervativizmusára jellemző, hogy híve a halálbüntetésnek és ellenzi a nők férfiakkal egyenlő mértékű öröklését. Többször is megvetően nyilatkozott a homoszexuálisokról, valamint erősen korlátozná a civil szervezetek tevékenységét az országban. Karui ugyanakkor jól ismert, de ellentmondásos személyiség, aki a Neszma hírtelevízió tulajdonosa és egy nagy jótékonysági szervezet alapítója, amely kifejezetten a tuné­ziai szegények helyzetére összpontosít.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.