Nem volt békés a Biden-éra első amerikai–kínai találkozója

Peking szerint Washington katonai erejével és pénzügyi hegemóniájával mások elnyomására törekszik.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 03. 20. 10:18
BLINKEN, Antony; VANG Ji; SULLIVAN, Jake; JANG Csie-csi
Anchorage, 2021. március 19. Antony Blinken amerikai külügyminiszter (j2), Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó (j), valamint Jang Csie-cse, a kínai kommunista párt külügyekért felelõs vezetõje (b2) és Vang Ji kínai külügyminiszter (b) az amerikai-kínai külügyminiszteri tárgyaláson az alaszkai Anchorage-ben 2021. március 18-án. MTI/AP/AFP/Frederic J. Brown Fotó: Frederic J. Brown
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kemény és közvetlen megbeszéléseket követően véget ért pénteken az alaszkai Anchorage-ben az amerikai és a kínai diplomácia vezetőinek kétnapos találkozója, amely az első volt Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépése óta. A csütörtökön kezdődött találkozón

a felek ritka és heves indulatokkal feszültek egymásnak,

amikor nyilvánosan, kamerák előtt is élesen bírálták a másik politikáját.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója nem sokkal azt követően, hogy a kínai küldöttség távozott, újságíróknak azt mondta: – Kemény és közvetlen tárgyalásokat vártunk, és pontosan ez történt.

A kínai delegáció tagjai anélkül mentek el a szállodából, hogy nyilatkoztak volna újságíróknak. Jang Csie-csi, a kommunista párt külügyekért felelős vezetője később a CGTN kínai székhelyű nemzetközi hírcsatornának azt hangoztatta, hogy a megbeszélések építő jellegűek és hasznosak voltak, „de természetesen még mindig vannak nézeteltérések”. Hozzátette: „Kína határozottan meg fogja védeni a nemzeti szuverenitást, a biztonságot és a fejlődést”.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter, Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, valamint Jang Csie-cse, a kínai kommunista párt külügyekért felelős vezetője és Vang Ji kínai külügyminiszter az alaszkai Anchorage-ben 2021. március 18-án
Fotó: MTI/AP/AFP/Frederic J. Brown

Antony Blinken amerikai külügyminiszter arról beszélt, nem lepte meg, hogy az Egyesült Államok „védekező választ” kapott Kínától, miután felvetette a kínai emberi jogi visszaélésekről szóló vádakat Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület, Tibet és Hongkong vonatkozásában, valamint a kibertámadásokkal és a Tajvanra gyakorolt nyomással kapcsolatban.

Blinken szerint ugyanakkor a két fél érdekei átfedik egymást Irán, Észak-Korea, Afganisztán és az éghajlatváltozás terén is.

Az amerikai külügyi tárca vezetője úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok elérte azt, amiért elment a találkozóra.

– A gazdaság, a kereskedelem és a technológia terén elmondtuk partnereinknek, hogy ezeket a kérdéseket a kongresszussal, szövetségeseinkkel és partnereinkkel szorosan egyeztetve vizsgáljuk meg, és úgy fogunk továbblépni, hogy teljes mértékben megvédjük és előmozdítjuk munkavállalóink és vállalkozásaink érdekeit – fejtette ki Blinken. A kínai állami televízió idézte Vang Ji külügyminisztert, aki kiemelte: közölték az amerikai féllel, hogy Kína szuverenitása elvi kérdés, ne becsüljék alá Peking eltökélt szándékát, hogy megvédi azt.

Szócsatával indult a találkozó. Kemény szócsata bontakozott ki az amerikai és a kínai diplomácia vezetői között csütörtökön kezdődött alaszkai találkozó előtt. Antony Blinken kijelentette, hogy Kína lépései az ujgurok lakta Hszincsiangban, Hongkongban és Tajvan térségében, az Egyesült Államok elleni kínai kibertámadások és a szövetséges országok elleni erőszakos kínai gazdaságpolitika veszélyezteti a szabályokon alapuló világrendet, amely fenntartja a globális stabilitást. Jake Sullivan azzal egészítette ki Blinken bírálatát, hogy Kína „támadást indította az alapértékek ellen”. Washington nem akar konfliktust Kínával, de nincs ellenére a kemény verseny – tette hozzá. Erre reagálva Jang Csie-cse negyedórás indulatos beszédet tartott kínai nyelven, amelyben ostorozta az Egyesült Államok szerinte nehézségekkel küzdő demokráciáját, az emberi jogok helyzetét, a kisebbségekkel szembeni rossz bánásmódot, de bírálta Washington kül- és gazdaságpolitikáját is. Szerinte az Egyesült Államok katonai erejét és pénzügyi hegemóniáját arra használja, hogy kiterjessze fennhatóságát, és elnyomjon más országokat. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.