Nem zárják ki Moszkvát

A Heiko Maas német és Szergej Lavrov orosz külügyminiszterek által is támogatott megállapodás értelmében lehetővé kell tenni Oroszország visszatérését az Európa Tanács parlamenti közgyűlésébe.

Mártonffy Attila
2019. 05. 18. 12:07
LAVROV, Szergej; JAGLAND, Thorbjörn; SOINI, Timo
A finn (balra) és az orosz külügyminiszter az ET-főtitkár társaságában Helsinkiben Fotó: MTI/AP/Vesa Moilanen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezárulhat az Oroszország és az Európa Tanács (ET) között évek óta fennálló konfliktus, miután a szervezet tagállamainak külügyminiszterei olyan kompromisszumra jutottak pénteken a kétnapos helsinki tanácskozásukon, amely feloldhatja a patthelyzetet, ami miatt Moszkva kilátásba helyezte kilépését – adta hírül a távirati iroda. A Heiko Maas német és Szergej Lavrov orosz külügyminiszterek által is támogatott megállapodás értelmében lehetővé kell tenni Oroszország visszatérését az Európa Tanács parlamenti közgyűlésébe, teljes szavazati jogának visszaállításával. Ezzel egy időben létre kell hozni egy új szankciós rendszert az Európa Tanács – így Európa –

alapelvei megsértésének eseteire.

Az orosz parlamenti képviselők szavazati jogát azért függesztették fel az ET parlamenti közgyűlésében, mert Moszkva 2014-ben annektálta az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet. Oroszország 2017-ben válaszul bejelentette, hogy nem vesz részt a testület közgyűlésein, valamint felfüggeszti az Európa Tanácsnak szánt befizetéseit. Tavaly nem is fizette be az éves tagsági díjat, 33 millió eurót, ami komolyan veszélyeztette az ET működését, hiszen 450 millió eurós költségvetésének nagy szeletét Oroszország biztosítja. A szabályok értelmében az a tagország, amely két éven keresztül nem fizet tagdíjat, elméletileg kizárható az Európa Tanácsból. Moszkva akkor azt is közölte, hogy nem fogja elismerni az ET égisze alá tartozó Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéleteit sem, amíg nem állítják helyre az orosz delegáció jogait a parlamenti közgyűlésben.

A finn (balra) és az orosz külügyminiszter az ET-főtitkár társaságában Helsinkiben
Fotó: MTI/AP/Vesa Moilanen

Megfigyelők a tegnapi nyilatkozatot egyértelmű jelzésnek tartják a Moszkvával kialakult konfliktus feloldásának szándékára – írja a Deutsche ­Welle. „Minden tagállam egyenlő mértékben jogosult részt venni az ET munkájában, s a testület minden tagállamot elvár a júniusi közgyűlésen” – áll a dokumentumban. Franciaország – amely rövidesen átveszi Finnországtól az elnökséget – közölte: azon lesz, hogy meg lehessen tartani az Európa Tanács egységét.

Emmanuel Macron francia államfő hangsúlyozta annak fontosságát, hogy megoldást találjanak Oroszország bent maradására a testületben minden joggal és kötelezettséggel egyetemben. Emberi jogi szervezetek is aggódtak Moszkva közgyűlésből történő esetleges kizárása ­miatt, mivel az szerintük katasztrofális következményekkel járt volna Oroszországra nézve. A közgyűlés választja ugyanis az Emberi Jogok Európai Bíróságának bíráit, s az ügyek döntő többsége Oroszországból kerül eléjük. Többen amiatt is aggódtak, hogy az oroszok kizárása visszahozhatja az országban a halálbüntetést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.