Németország is külön utakon szerzett vakcinákat

A németek is szembementek az uniós irányelvvel, az oroszoknál is kopogtattak.

Forrás: Reuters, The Spectator2021. 01. 19. 20:02
Russian President Vladimir Putin meets with German Chancellor Angela Merkel
Merkel és Putyin a kétoldalú kapcsolatok mellett az ukrajnai, a szíriai és a líbiai válság rendezéséről is tárgyalt Fotó: MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL Forrás: MTI/EPA/MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európai Bizottság nyárig a felnőtt lakosság hetven százalékát beoltatná – jelentette ki Margarítisz Szkínász, sürgetve a tagállamokat, hogy gyorsítsák fel az oltási folyamatot. Az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos a járványkezelési stratégia ismertetése közben arra azonban már nem adott választ, hogy elegendő vakcina híján mégis hogyan lehetne gyorsítani.

Mint kiderült, Németország szeptemberben kétoldalú megállapodást kötött a Pfizer–BioNTech gyógyszergyártókkal annak érdekében, hogy az uniós vakcinabeszerzésen túl további harmincmillió adag oltóanyagra tegyen szert.

A német egészségügyi minisztérium elmondása szerint az egyezségről az Európai Unió is tudott. Hozzátették: az uniós országok köthetnek külön megállapodást azokkal az oltóanyaggyártókkal, amelyekkel az EU is szerződött, de csak akkor, ha az EU megkötötte a saját szerződését, és ha a tagországok ellátását nem befolyásolja az újabb egyezség.

A szövetségi állam ebben az évben még kilencvenmillió adag vakcinát vár a Pfizer és a BioNTech cégektől, mivel arra számít, hogy az EU közös beszerzéséből rá eső hatvanmillió oltóanyag mellett további harmincmilliót szerezhet be a gyártócégekkel kötött külön megállapodása révén
Fotó: MTI

A német különutas beszerzésről azonban már két hónappal azelőtt egyeztek meg a felek, hogy az EU megkötötte volna saját szerződését a gyártócégekkel novemberben.

Az Európai Bizottság egyik szóvivője azt nyilatkozta, nincs információja a németek kétoldalú szerződéséről, arra pedig nem volt hajlandó válaszolni, hogy ez sérti-e az EU-val kötött megállapodásokat. A szóvivő ugyanakkor arról számolt be: a tagországok kötelezettséget vállaltak, hogy nem folytatnak külön tárgyalásokat a gyógyszergyártó cégekkel az EU-s országok közötti versengés elkerülésének érdekében.

Németország nem csak a német–amerikai oltóanyag beszerzését sürgeti:

január elején napvilágot láttak a hírek, miszerint Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szputnyik V közös előállításáról tárgyalt.

Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök
Fotó: Reuters

Ez akkor valósulhat meg, ha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyja az orosz vakcinát, ami hónapokba telhet. A The Spectator brit hetilap cikke szerint a német–orosz tárgyalás arra késztetheti az EMA-t és az EU-t, hogy cselekedjenek és hangolják össze az intézkedéseiket. A cikk publicistája kiemeli, hogy ha ez nem történik meg, előfordulhat, hogy a Szputnyik V más úton fog a németekhez eljutni.

A külön úton folytatott tárgyalások egyrészt Németország aggodalmát fejezik ki, miszerint nem jut megfelelő mennyiségű vakcinához, másrészt az EU közös beszerzési programja miatti növekvő elégedetlenséget.

A bírálatok szerint lassú a vakcinák kiosztása az EU tagországai között a világ más részeihez képest, ahol már előrehaladott állapotot mutat a beadott oltóanyagok száma. Nemrég már Lengyelország is kijelentette, hogy inkább közvetlenül a gyártókkal egyezkedik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.