Németország kísérleti koncerten tesztelte, hogyan terjed a koronavírus

A Hallei Egyetem egy lipcsei fellépésen három forgatókönyv alapján vizsgálta a közönséget.

2020. 08. 23. 7:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három koncertet rendeztek szombaton a németországi Lipcsében; mind a hármon az énekes-dalszerző Tim Bendzko szolgáltatta a talpalávalót. A koronavírus-járvány közepette bizony rég volt alkalmuk az embereknek arra, hogy élőzenét hallgassanak, de valójában most is csak összeköthették a kellemeset a hasznossal. Az eseményt ugyanis a Hallei Egyetem rendezte, szigorúan tudományos céllal. Hogy a kockázatokat minimálisra csökkentsék, nagyjából 1500, 18–50 éves önkéntest a koncert előtt két nappal tesztelték koronavírusra, és mindannyian szájmaszkot viseltek. A kutatók három forgatókönyvet vizsgáltak.

  • Egy járvány előtti állapotot,
  • egy szigorúbb higiéniás szabályokat és némi fizikai távolságtartást alkalmazó,
  • és egy feleakkora közönség előtt tartott, a másfél méteres fizikai távolságot szigorúan betartatott protokollt.
  • A tudósok minden résztvevőt nyomkövetővel láttak el, hogy feltérképezzék mozgásukat, kezüket pedig foszforeszkáló géllel kenték be, hogy felmérjék, mihez nyúlnak a leggyakrabban. Az adatokat várhatóan hat héten belül kielemzik, és reményeik szerint segítségével közelebbi becslést tudnak majd adni arról, hogy valójában mekkora veszélyt jelentenek a beltéri tömegrendezvények. Azt persze a tudósok is elismerik, hogy ez nagyban függ az esemény típusától, a résztvevők viselkedésétől és hogy fogyaszthatnak-e alkoholt. Mint mondták,

    egy Rammstein-koncert vélhetően egészen másképpen zajlana, mint egy alkoholmentes Tim Bendzko-előadás.

    – Hónapok óta ez volt az első valódi taps. A hangulat meglepően jó volt, majdnem olyan érzés volt, mint egy valódi koncerten – mesélt a tapasztalatairól a CNN-nek a zenész.

    A BBC emlékeztet rá, hogy a Hallei Egyetem 990 ezer euró támogatást kapott arra, hogy segítse a zenei és sportesemények újraindítását.

    Németország egyébként hamarosan élesben is tesztelheti, milyen egy koncert járvány idején. Minden jel szerint ugyanis Bryan Adams szeptember 4-én fellép a düsseldorfi Merkur Arénában. A Giva Live a chance, azaz Adj az élőnek egy esélyt című előadás az első, fizikai távolságtartás mellett megrendezett nagyszabású koncert lesz. Düsseldorfban a hely megengedi, a város ad otthont Németország harmadik legnagyobb, 54 ezer fő befogadására képes stadionjának, amelyet a tervek szerint 23 százalékosan használnának majd ki. Az események szigorú óvintézkedéseket hoznak, többek között:

  • végig nyitva lesz a stadion teteje,
  • mindenkinek kötelező maszkot viselnie,
  • a jegyeket egymástól legalább másfél méterre lévő székekre adják ki,
  • nem szolgálnak ki alkoholt.
  • A hatóságok már zöld jelzést adtak az eseménynek, ha a kísérlet jól sikerül, az új életet lehelhet a német zeneiparba.

    Németországban a kezdeti sikerek után nyáron eléggé elszabadult a vírus terjedése. Az elmúlt 24 órában több mint kétezer esetet regisztráltak, ilyen ütemben utoljára április végén fertőzött a kór. A Robert Koch Intézet adatai szerint az összes regisztrált eset már meghaladta a 232 ezret, a halálozásoké a 9200-at, bár a halálozási ráta még mindig elég alacsony, 4 százalékos. Az egészségügyi intézet éppen a minap adott ki egy tanulmányt, amelyben arra a megállapításra jutnak, hogy

    a koronavírus a háztartásokban fertőzött a leggyakrabban – nyilván a családtagok adják át egymásnak a kórt.

    Vizsgálataik szerint a második leginkább érintettek az idősotthonok, ráadásul óriási veszélyt jelent, ha egy ilyenbe bejut a koronavírus, mert ezekben egyetlen beteg átlagosan másik 19-et fertőz meg. Ebben a tekintetben a legkönnyebben a menekülttáborokban terjed a betegség. Azt nehezen tudták megítélni, hogy a tömegközlekedés mekkora kockázatot jelent, azt viszont megállapították, hogy az iskolákban és a nyílt terű intézményekben, mint például az állatkertekben, csak ritkán kapták el a koronavírust.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.