Németország tovább vizsgálódik a 2016-os berlini merénylet ügyében

Németország újra ki akarja vizsgálni a 2016-os berlini támadást elkövető Anis Amri egyik ismerősének deportálását. A német parlamentnek a 2016-os berlini támadással foglalkozó vizsgálóbizottsága tanúként akarja kihallgatni Anis Amri egyik ismerősét, akit nem sokkal a merénylet után toloncoltak vissza Tunéziába – derült ki pénteken hírügynökségi jelentésekből.

Forrás: MTI2019. 02. 22. 19:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az azonban egyelőre még nem tisztázott, hogy a Bilal B.A. nevű illetőt Berlinben vagy valahol külföldön tervezik-e kihallgatni.

A tunéziai férfi 2016 decemberében, néhány órával a berlini támadás előtt kapcsolatban állt a merénylet elkövetőjével, Anis Amrival. Bilal B.A.-t végül 2017 februárjában visszatoloncolták Tunéziába. A német parlament ellenzéki képviselői gyanúsnak találják, hogy a férfit ilyen gyorsan toloncolták ki Németországból, elképzelhetőnek tartják, hogy ezzel el akartak leplezni valamit.

Egy szóvivő közölte pénteken Berlinben, hogy Horst Seehofer belügyminiszter ki akarja vizsgálni a sokat vitatott deportálási ügyet.

Anis Amri 2016. december 19-én követett el merényletet a berlini Breitscheid téren, ahol advent idején a német főváros egyik leghíresebb karácsonyi vásárát tartják. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet nevében gyilkoló szélsőséges iszlamista egy elrabolt kamionnal behajtott a vásáron szórakozó tömegbe. A támadásban 12 ember meghalt, több mint 70 ember megsebesült. Anis Amri a merénylet után elmenekült az országból, és néhány nappal később meghalt az olaszországi Milánó egyik elővárosában rendőrökkel folytatott tűzharcban.

Ez volt az utóbbi évek legsúlyosabb németországi terrortámadása. Az ügyben indított vizsgálatok kimutatták, hogy a hatóságok megakadályozhatták volna a pusztítást, és ez sorozatos mulasztásaik miatt nem sikerült.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.