Nemzetbiztonsági kockázatnak minősítette Málta a Sea-Eye mentőhajóját

Nemzetbiztonsági kockázatnak minősítette Málta a Sea-Eye német civil szervezet mentőhajóját, s ezért nem engedi területi vizeire a hajót, amelynek 64 migráns van a fedélzetén – közölte a Rai News 24 olasz televízió kedden.

Forrás: MTI2019. 04. 09. 19:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Rai News 24 emlékeztetett, hogy korábban Olaszország sem engedte kikötni a Alan Kurdi nevű civil mentőhajót, amely múlt csütörtök óta vesztegel a Földközi-tengeren, s jelenleg Málta partjai előtt van.

A hajó legénysége szerint a fedélzeten kimerülőben vannak a készletek, különös tekintettel az ivóvízre és az élelmiszerre. Ezen felül a térségben rosszabbra fordult az időjárás is.

A civilszervezet szerint már értesítették a máltai hatóságokat, hogy legkésőbb szerdáig élelmiszerre, ivóvízre és váltásruhákra lesz szükség a hajó fedélzetén.

„Az emberek részben hetek óta ugyanazt viselik a testükön. Ezek áldatlan állapotok egy európai hajó fedélzetén” – mondta Jan Ribbeck, a Sea Eye műveleti vezetője. Hozzáfűzte: a legtöbb menedékkérő a felsőfedélzeten kényszerül aludni, ahol nincsenek védve sem az időjárási körülményektől, sem a tengervíztől. „Az emberek fáznak, folyton átáznak, s persze senkinek sincs váltani való ruhája” – panaszolta Ribbeck.

Időközben a máltai hatóságok a szigetre szállítottak egy fiatal nőt a fedélzetről egészségi problémák miatt. A nőnek légzési nehézségei támadtak és elvesztette az eszméletét.

„Biztonságos kikötőre van szükségünk” – hangoztatta a regensburgi székhelyű segélyszervezet. A Sea-Eye reményét fejezte ki, hogy olyan politikai megoldás születik, amely lehetővé teszi a kikötést a fedélzeten maradt 63 migránsnak és a legénység 17 tagjának.

A hajó 64 menedékkérőt – ötven férfit, tizenkét nőt és két gyereket – vett fel múlt szerdán Líbia partjai előtt. Az olasz hatóságok korábban felajánlották, hogy a nők és gyermekek partra szállhatnak. A nők ezt azonban elutasították, mondván, a gyermekeik apjai nélkül nem mennek sehová.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, mivel német szervezetről van szó, a hajó Németországban van bejegyezve és a kapitány is Hamburgból származik, „vigyék őket Hamburgba!”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.