Nemzeti gyásznapot tart Belgium az áldozatok emlékére

Fülöp belga király beszédében kiemelte, hogy minden szinten több együttműködésre van szükség.

Forrás: MTI2021. 07. 20. 15:29
null
Pepinster, 2021. július 19. Áldozatokat keresnek a romok alatt egy izraeli mentõcsapat tagjai a belgiumi Pepinsterben 2021. július 19-én. Az áradások következtében legalább harminchat ember életét vesztette, több mint százhatvanat eltûntként tartanak nyilván Belgiumban. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzeti gyásznapot tart Belgium kedden a múlt heti heves esőzések miatt kialakult özönvízszerű áradások halálos áldozatainak emlékére. Az árvíz házakat döntött össze, autókat sodort el, tízezreknek kellett elhagyniuk otthonukat, harmincegyen meghaltak, legalább hetven embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Alexander De Croo belga miniszterelnök a múlt hét végén tartott sajtótájékoztatóján katasztrófának nevezte a helyzetet, amelyet az ország történelmének legsúlyosabb árvize okozott, és keddre országos gyásznapot hirdetett.

Áldozatokat keresnek a romok alatt egy izraeli mentőcsapat tagjai a belgiumi Pepinsterben 2021. július 19-én
Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A nemzeti gyásznapon délben az ország egy perc csenddel tisztelgett a halálos áldozatok előtt, a zászlókat félárbócra eresztették, megszólaltak a templomok harangjai, megállt a tömegközlekedés. A csendes emlékezés végét a rendőrség, a tűzoltóság és a mentőszolgálatok szirénái jelezték. A nap folyamán elmaradnak a zenés rendezvények és a Belgium július 21-i nemzeti ünnepének előestéjére szervezett ünnepségeket sem tartják meg.

Alexander De Croo kormányfő és Fülöp király az árvíz sújtotta délkelet-belgiumi régió vezetőinek társaságában a Meuse egyik mellékfolyója, a Vesdre völgyében található Verviers-be látogatott, ahol a legtöbb, 23 holttestet emelték ki a megáradt vízből és a romok alól.

A szerdán kezdődött, Nyugat-Európát sújtó heves esőzések okozta áradások Belgiumban 112, főként az ország keleti és déli felében fekvő települést érintettek. A hirtelen kialakult árhullám autókat sodort el, házakat döntött össze, a hömpölygő sárlavina utcákat borított el.

Több mint 41 ezer háztartás napokig áram nélkül maradt, néhány településen a vezetékes víz továbbra sem iható. Megkezdték az utcák és a házak takarítását, noha több épület összeomlással fenyeget.

Mivel a statikai felmérések hosszú ideig eltarthatnak, a kitelepített lakók közült többeknek az átmeneti szállásokon kell maradniuk. Megerősített információk szerint az áradásnak legkevesebb 31 halálos áldozata van. A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy az összeomlott épületek további áldozatokat rejthetnek. Legkevesebb hetven embert továbbra is keresnek.

A belga miniszterelnök kedden nyílt levelet tett közzé, amelyben arról biztosította a károsultakat, hogy a belga kormány nem hagyja magára a rendkívüli időjárás által érintett családokat és közösségeket. A kormány támogatást nyújt azoknaka, akiket biztosításaik nem kártalanítalak elégségesen

– tette hozzá De Croo.

Fülöp belga király a másnapi nemzeti ünnep alkalmából a belga közszolgálati televízióban közvetített keddi beszédében a szolidaritás fontosságára hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy az emberéleteket követelő koronavírus-járvány és a múlt heti áradások eltérő természetűek ugyan, de tanulságuk hasonló: fel kell ismerni, hogy minden szinten több együttműködésre van szükség.

Az ember önmagában, vagy akármilyen szintű hatalom, illetve egyetlen intézmény sem képes egyedül szembenézni és alkalmazkodni az előttünk álló nagy változásokhoz

– fogalmazott.

Fülöp példaként a belga oltási program sikerét említette, amely véleménye szerint az állami hatóságok, a vállalkozások, a civil társadalom és az önkéntesek szoros együttműködésének köszönhető. Végezetül az állam és a közfeladatokat ellátó szolgálatoknak a válságos időszakokban betöltött nélkülözhetetlen szerepét emelte ki hangsúlyozva, hogy minden eszköz rendelkezésre áll az újjáépítéshez, az élet szokásos menetének helyreállításához és az újrakezdéséhez Belgiumban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.