Nepál először számlálja össze a szexuális kisebbségek tagjait

Nepál először veszi számba a szexuális kisebbségek tagjait a jövő évben esedékes népszámlálás során – közölte egy helyi tisztségviselő csütörtökön.

Forrás: MTI2020. 02. 06. 20:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lépés célja az, hogy hatékonyabban el tudják osztani a kisebbségek között a kormányzati állásokat és az oktatási helyeket.

A nepáli leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek (LMBT-közösség) régóta követelik, hogy a szexuális kisebbségeket is vegyék számba a tízévente megrendezett cenzuson.

A nepáli törvények a munkahelyeknél és az iskolai férőhelyeknél is kvótákat állapítanak meg a különféle kisebbségek számára, amelyek tagjai ráadásul az egészségügyi ellátást is olcsóbban vehetik igénybe. A népszámlálási adatok és a kvóta hiányában az LMBT-kisebbség eddig nem élhetett ezekkel a jogokkal.

Dundi Radzs Lamicsan, a nepáli statisztikai hivatal tisztségviselője azt mondta, hogy a népszámlálást 2021 nyarára tervezik, de néhány körzetben próbát tartanak a következő hónapban. Az állampolgárok férfiként, nőként vagy egyéb nemhez tartozóként jelölhetik meg magukat.

Aktivisták mérföldkőként üdvözölték a kormány döntését, amely láthatóbbá teszi a becslések szerint 900 ezer fős nepáli LMBT-közösséget.

A himalájai ország szexuális kisebbségei jelentős eredményeket értek el az elmúlt években. A 2015-ös új alkotmány tiltja a nemi irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést, és az útleveleken, illetve az állampolgársági bizonyítványokon már a nem férfi és nem nő kategória is szerepel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.