Népirtással ér fel az őslakos nők elleni erőszak egy kanadai kormányzati felmérés szerint

Etnikai alapú népirtással ér fel Kanadában az őslakos nők és lányok nagy száma ellen elkövetett erőszak, gyilkosság a hetvenes évektől kezdődően – állapította meg egy országos bizottság, amelyet a liberális ottawai kormány állított fel nem sokkal 2015-ös hivatalba lépése után. Justin Trudeau miniszterelnök kedden bejelentette, hogy kormánya elfogadja a bizottság megállapításait.

Forrás: MTI2019. 06. 05. 8:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezer őslakos nőt, illetve lányt gyilkoltak meg vagy tüntettek el az országban ebben az időszakban – olvasható a jelentésben.

Felmérések szerint Kanadában az őslakos nők az átlagnál sokkal gyakrabban esnek áldozatul erőszaknak, és sokkal gyakrabban tűnnek el nyomtalanul.

Ellentétben más társadalmi csoportokkal, amelyekben az elkövetők általában családtagok vagy a saját etnikai közösség tagjai, az őslakos nőket általában nem őslakos férfiak támadják meg szexuálisan motivációval. Áldozattá válásuknak gyakori oka, hogy szegény anyagi körülmények között élnek, hajléktalanok, prostitúcióból élnek, hogy a támadók rasszisták, nőgyűlölők.

A bizottság 231 ajánlást tett a kormánynak az ügyben. Ezek között szerepel külön ombudsmani hivatal és törvényszék felállítása az őslakosok érdekében, és az esélyegyenlőség megteremtése az élet minden területén. A bizottság szóhasználata miatt társadalmi vita alakult az országban arról, hogy a jelenség valóban népirtásnak nevezhető-e.

A kormányfő arra kérte honfitársait, hogy a jelenség felszámolására tett erőfeszítések között ne a múltra koncentráljanak, vagy azon vitázzanak, hogy mi a népirtás definíciója. „Elfogadjuk a bizottság megállapításét, hogy ez népirtás volt. De a szenvedő, a szeretteiket ily módon elvesztő családokra és közösségekre és annak kiderítésére összpontosítunk, hogy az ország miért nem tudta megakadályozni ezeket az eseteket” – jelentette ki a miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva. Hozzátette, hogy kormánya az ajánlások alapján a következő hónapokban akciótervet készít.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.