Népszavazást tartottak Kubában az új alkotmányról

Az új alkotmány elfogadásához a voksok abszolút többségére van szükség. A referendum eredményét hétfőn teszik közzé.

Forrás: MTI2019. 02. 24. 23:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Népszavazást tartottak vasárnap Kubában az új alkotmányról.

A karibi szigetállam 8,6 millió választópolgára több mint 25 ezer szavazóhelyiségben adhatta le szavazatát. A kubai választási bizottság szerint helyi idő szerint délelőtt 11 órakor a voksolók 57 százaléka már leadta szavazatát. Az új alkotmány elfogadásához a voksok abszolút többségére van szükség. A referendum eredményét hétfőn teszik közzé.

Miguel Díaz-Canel kubai elnök a szavazata leadásakor arról beszélt, hogy a referendumot a venezuelai válság közepette tartják meg, amely a dél-amerikai térség ellen irányuló „imperialista fenyegetés” jegyeit viseli magán. „Ma győzni fogunk... És ez jelentős győzelem lesz Venezuela számára is” – jelentette ki Canel a szintén szocialista vezetésű szövetségesére utalva.

Külföldi és helyi választási megfigyelők arra számítanak, hogy a voksolók 70-80 százaléka támogatja az új alkotmányt. Szakértők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a kubai evangéliumi keresztények és a római katolikus egyház hívei is feltehetően az alkotmány elfogadása ellen szavaznak, mivel attól tartanak, az megnyithatja a lehetőséget az azonos neműek házassága előtt. A helyi egyházak egyben azért is bírálják az új alkotmány szövegét, mivel szerintük nem tartalmaz garanciákat a szabad vallásgyakorláshoz, és nem korlátozza az állami vallásügyi hivatal hatalmát sem.

Az új, 229 cikkelyes dokumentum nem tesz említést a kommunista államról, ugyanakkor megerősíti a politikai rendszer szocialista jellegét és a kubai kommunista párt vezető szerepét a gazdaság alakításában, valamint azt, hogy Kuba célja a kommunizmus irányába haladni.

A tervezet elismeri a jogot a magántulajdonhoz, a külföldi befektetések fontosságát és a kereskedelmi piacok jelentőségét. Kiköti viszont, hogy az államnak szabályoznia kell a magánvagyon gyarapítását.

A leendő alkotmányba belefoglalták az államfői és a miniszterelnöki intézményrendszer kiépítését, a magasabb kormányzati tisztségek, így az elnökség mandátumának korlátozását, két ciklusra, vagyis összesen tíz évre.

A jelenlegi verzió számos változtatást tartalmaz, amelyeket az augusztus és november között az alkotmányról folytatott társadalmi vita során fogalmaztak meg a szigetország állampolgárai.

Bírálók szerint a kubai rendszer alapjainak megváltoztatása sosem képezte vita tárgyát, a kormány pedig csak olyan javaslatokat foglalt bele a tervezetbe, amelyek ínyére voltak.

Az új verzióból kivették azt a passzust, amely kifejezetten az azonos neműek házasságának legalizálása előtt nyitotta volna meg az utat. Jóllehet, a házasságot nemek említése nélkül két ember közötti kapcsolatként írja le, így nem zárja ki az azonos neműek házasságának későbbi törvényesítését, de nem is teszi le a voksot közvetlenül a legalizáció mellett.

A korábbi, 1976-os alkotmányt a szavazatok mintegy 98 százalékával fogadták el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.