Népszerű az EU Moldovában, ahol várják Orbán Viktort

A néhány héttel ezelőtti hivatalos, chisinaui külügyminiszteri találkozó készítette elő Orbán Viktor miniszterelnök márciusra tervezett moldovai útját.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Növekedett az európai uniós csatlakozást támogatók száma a Moldovai Köztársaságban. Egy friss felmérés szerint a megkérdezettek 60 százaléka elkötelezett az ország nyugati irányvonala mellett, ami két százalékpontos emelkedést jelent decemberhez képest. De az Oroszország irányította vámunió sem népszerűtlen az egykori szovjet tagkoztársaság lakóinak körében: a moldovaiak 45 százaléka inkább kelet felé kacsingat. A közvélemény-kutatás szerint 32 százalékon áll Moldova és Románia egyesülésének támogatottsága.

Az utóbbi időben a magyar diplomácia prioritásként kezeli, hogy segítse Chisinau közeledését az Európai Unióhoz. Magyar Levente, a külügyi tárca parlamenti államtitkára hétfőn Budapesten találkozott Aureliu Ciocoival, Moldova külügy- és európai integrációs miniszterével. Utóbbi látogatására néhány héttel a legutóbbi hivatalos, chisinaui külügyminiszteri találkozó után került sor, amely előkészítette Orbán Viktor miniszterelnök márciusra tervezett moldovai útját. Mindeközben pedig a román-moldovai államközi kapcsolatok válságba kerültek. Ludovic Orban román ügyvívő kormányfő nemrég Brüsszelben arról beszélt, hogy a Maia Sandu vezette moldovai kabinet megbuktatása visszafejlődést jelent, ezért az uniónak „maximális elővigyázatossággal” kell figyelemmel kísérnie a chisinaui fejleményeket.

Február elején Igor Dodon is fogadta Szijjártó Pétert
Fotó: MTI/EPA/Dumitru Doru

A Sandu-kormány ellen tavaly novemberben kezdeményeztek bizalmatlansági indítványt a koalíciós partner szocialisták. A Most elnevezésű pártszövetség, valamint a nagykoalícióban szintén részt vevő Szocialista Párt közötti viszony a főügyész kinevezésének joga körüli vita miatt romlott meg. A kormánybuktatást követően Ion Chicu, a szocialisták jelöltje kapott megbízást és parlamenti támogatást az új kormány vezetéséhez. Az új miniszterelnököt – Igor Dodon államfőhöz hasonlóan – oroszbarátként emlegetik. Ugyanakkor Chicu már a beiktatását követő első sajtótájékoztatóján leszögezte: prioritásnak tekinti az EU-val folytatott párbeszédet, a társulási megállapodás végrehajtását.

Dodon pedig nemrég kijelentette: Moldova kész széles körű autonómiát és garanciákat biztosítani a Moszkva-barát, szakadár Dnyeszter-menti Köztársaságnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.