New Yorkban megteltek a temetők

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások idejében tapasztalthoz hasonló helyzetben van New York egy magas rangú egészségügyi tisztviselő szerint, a városi tanács azt fontolgatja, hogy a halottasházak leterheltsége miatt akár parkokba is temetnék a járvány áldozatait. Az Egyesült Államokban már a tízezret is meghaladja a koronavírus-fertőzésben elhunytak száma.

2020. 04. 08. 6:50
The spread of the coronavirus disease (COVID-19) in New York
Lopott pihenés. Végre csökkent a kórházba szállítottak száma Fotó: REUTERS/Jeenah Moon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most tetőzik a járvány New Yorkban – Andrew Cuomo, az állam kormányzója szerint legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy az elmúlt pár napban csökkent a kórházba szállított és intenzív osztályon lélegeztetőgépre tett betegek száma. A politikus elmondta azt is, hogy az úgynevezett járványgörbe kilapulóban van, ugyanakkor figyelmeztetett: a válságnak még távolról sincs vége. – Eleinte nem vettük komolyan ezt a járványt, és most megfizetjük az árát – fogalmazott. Bejelentette továbbá azt is, április végéig meghosszabbították a kijárási korlátozásokat és a társadalmi elkülönülésre vonatkozó előírások érvényét.

Cuomo beszámolt arról is, hogy az amerikai haditengerészet egyik New Yorkhoz vezényelt kórházhajója, a USNS Comfort megkapta végre Donald Trump amerikai elnök jóváhagyását ahhoz, hogy koronavírusos betegeket kezeljen, írta a The New York Times liberális lap hírportálja. A hajó egyébként már több mint egy hete állomásozik a metropolisz partjainál azzal a céllal, hogy tehermentesítse a kórházakat, azonban közbeszólt a bürokrácia. A haditengerészetnek ugyanis nagyon szigorú protokollokat kell betartania, amikor civileket kezel, a mintegy ezer beteg ellátására alkalmas hajó így napokig szinte üresen állt, sok ember felháborodását kiváltva ezzel. Hasonló a helyzet egyébként a USNS Mercynél is, amelyet Los Angelesbe küldték, ahol mindössze 15 férőhelyet használnak ki a páciensek.

Közben a brit Sky News csatorna honlapján arról írt, New York város egészségügyi bizottságának elnöke a Twitteren a 2001. szeptember 11-i terrortámadások idejében tapasztaltakhoz hasonlította a városban uralkodó állapotokat. Mark Levine egyébként arról is beszámolt, hogy nemcsak a metropolisz halottasházai, de a kórházak mellett parkoló hűtőkamionok, illetve hűtősátrak is megteltek a koronavírus halálos áldozataival, a városi temetők pedig már képtelenek elegendő temetést rendezni. Emiatt a városvezetés azt fontolgatja, hogy egy helyi parkban alakít ki temetőt az áldozatoknak. Levine tudatta, hamarosan megkezdik a temetéseket, a parkba tervezett tömegsírban pedig tíz koporsót tudnak majd elhelyezni soronként.

Lopott pihenés. Végre csökkent a kórházba szállítottak száma
Fotó: REUTERS/Jeenah Moon

A Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint az Egyesült Államokban már több mint 367 ezer embernél mutatták ki az új típusú koronavírussal való megfertőződést, a halálos áldozatok száma pedig országosan meghaladta a tízezret. Donald Trump amerikai elnök a járványügyi intézkedéseket irányító kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján helyi idő szerint hétfő este bejelentette: még ezen a héten több mil­liárd dollár értékű segítséget osztanak szét az ország kórházai között. Tudatta azt is, sikerült megállapodásra jutnia az eddig a belföldi szállításoktól vonakodó 3M nevű amerikai vállalattal, és a cég 166,6 millió maszk gyártására tett ígéretet. A társaság ugyanakkor továbbra is exportálhat maszkokat Kanadába és Latin-Amerikába. A gazdaság újraindításának idejét firtató újságírói kérdésre felelve az amerikai elnök azt felelte: április végén megpróbálják megszüntetni a jelenleg az egész országban érvényben lévő korlátozásokat.

A körülbelül húszmillió lakosú New Yorkban tegnap lapzártánkkor a regisztrált betegek száma meghaladta a 132 ezret, összesen pedig csaknem ötezer ember esett a vírus áldozatául. Összehasonlításképp: az Európa első gócpontjának számító Olaszországban tegnapig mintegy 133 ezer fertőzöttet regisztráltak, a halálos áldozatok száma pedig meghaladta a 16 ezret, Spanyolországban pedig 141 ezerhez közelít a megbetegedettek száma, míg 14 ezren estek a járvány áldozatául.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.