Nigériai maffiózókat fogtak el Olaszországban

Kábítószer-kereskedelemmel, illegális bevándorlással, prostitúcióra kényszerítéssel gyanúsítják őket.

Mártonffy Attila
Forrás: RT.com, Daily Mail, BBC2021. 04. 27. 14:51
null
Messina, 2019. szeptember 24. Líbiából az Európai Unióba igyekvõ illegális bevándorlók az olaszországi Messina kikötõjébe érkeznek a migránsok Európába szállítására szakosodott egyik hajó, az Ocean Viking fedélzetén 2019. szeptember 24-én. A 182 migránst a Földközi-tengeren, a líbiai partoktól északra vette a fedélzetére az Ocean Viking. MTI/EPA/ANSA/Carmelo Imbesi Fotó: Carmelo Imbesi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nigériai Fekete Balta nevű maffia olaszországi ágának harminc tagján ütöttek rajta rendőrök tizennégy tartomány huszonöt helyszínén, összehangolt országos razziával – közölték a helyi lapok. Elfogták a banda feltételezett helyi vezetőjét is, egy harmincöt éves férfit, akit l’aquilai otthonában találtak meg; nevét nem tették közzé. Az őrizetbe vett személyek egytől egyig nigériai származásúak. Az afrikai maffiaszervezet – mielőtt nemzetközi színtérre lépett volna – többek között rituális gyilkosságokat, csonkítást és nemi erőszakot követett el.

A most lefogott bandatagokat csaknem százrendbeli bűnelkövetéssel, egyebek mellett bűnszervezetben való részvétellel, kábítószer-kereskedelemmel, illegális bevándorlással, prostitúcióra kényszerítéssel, számítógépes csalással és pénzmosással gyanúsítják.

Az itáliai maffiaszervezet fő tevékenysége internetes csalásokon alapult, amelynek részeként – online vásárlásaik fedezésére – klónozott bankkártyák számait vásárolták meg a sötét weben, ezekért bitcoinnal fizettek. A hatóság kiderítette, hogy az olaszországi csoportot a nigériai anyaszervezet irányította – ez a hasonló szóhasználatból, szimbólumokból, gesztusokból és egyéb rituálékból világosan kiderült.

Líbiából az Európai Unióba igyekvő illegális bevándorlók az olaszországi Messina kikötőjébe érkeznek 2019. szeptember 24-én
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Carmelo Imbesi

Az olasz rendőrség egyébként nem először akadt össze a Fekete Baltával. 2016-ban Palermóban letartóztatták a csoport három tagját, s bűnlajstromuk olyan súlyos volt, hogy egyenként tizenkét év börtönbüntetést róttak ki rájuk. Akkoriban az ügyészek rámutattak, hogy a bűnözők hazai módszereiket igyekeztek meghonosítani Olaszországban – bár a gyilkossági kísérlet, a fegyveres rablás, a testi fenyítés, a kínzás és a kábítószer-kereskedelem a szicíliai maffia előtt sem volt egészen ismeretlen. A nigériai trió a vádirat szerint 2014 januárjában baltákkal és palackokkal két emberre támadt egy palermói utcai piacon, s a rendőrség később bezúzott homlokkal találta a két áldozatot.

A Fekete Balta Nigéria egyik leghírhedettebb titkos társasága. Eleinte Új Fekete Mozgalomnak nevezte magát, s alapítói a feketék „felszabadítását” tűzték zászlajukra.

A főként egyetemi campusokon tevékenykedő csoportok azonban hamar felhagytak a politikai ideológiával, ehelyett rátértek a jövedelmezőbb gyilkosságokra és szexuális támadásokra.

A Fekete Balta mellett más, ugyancsak egyetemeken burjánzó nigériai titkos társaságok félkatonai hierarchia szerint működnek, jelszavaik, címereik és kedvenc, bizonyos színű kultikus fegyvereik vannak. A tagoknak azt ígérik, hogy megvédik őket a rivális bandáktól, de az egész többnyire a hatalomról és a népszerűségről szól. A titkos társaságokat egy ideje már betiltották Nigériában, s az évek hosszú során több száz bandatagot tartóztattak le és ítéltek el. Mindez azonban nem rettenti el a mai fiatalokat, az egyetemeken mindig találni utánpótlást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.