A Királyi Légierő nem bírta elviselni a történelmi hős nevét

Lecserélték a hős labrador sírfeliratát a katonai temetőben, 2020-ban elfogadhatatlan neve miatt.

2020. 07. 18. 13:22
null
Forrás: Wikipedia.org
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit légierő vezetése határozott lépésre szánta el magát, és lecserélte a II. világháború egyik ikonikus hősének sírfeliratát. Esetünkben nem egy emberről, hanem egy kutyáról van szó, aki két légiszázad kedvence is volt. A kutya, akit tulajdonosa, Guy Gibson ezredes Niggernek nevezett el, először a 106-os századnál, utána a 617-esnél vált közkedvenccé, Gibsont szinte mindenhová követte, alkalmanként repülőre is felszállt. Nigger egy fekete labrador volt, innen kapta az akkoriban, a világháború idején teljesen elfogadott nevét.

A 617-es század ma is létezik, becenevük a „Gáttörők”, mivel ez az egység 1943-ban áttörte a német nehézipar számára elengedhetetlenül fontos Möhne és Edersee gátakat, elárasztva a környező településeket, kiiktatva két vízerőművet, egyúttal megölve nagyjából 1600 embert. A rendkívüli akciót Gibson vezette, sikerüket követve pedig egy szót üzent vissza Londonba: Nigger. Ez volt ugyanis a megbeszélt kódszó, emlékeztetve a körülrajongott kutyára. Pedig szegény labrador akkor már nem élt. Az akció idején egy autó elütötte, a hadvezetés pedig úgy határozott, a vakmerő akcióban részt vevő katonáknak nem mondják el a szomorú hírt, nehogy befolyásolja a sikert, akár mert alapvetően érzelmes emberekről van szó, akár babonából, hogy a kabalaállat halála esetleg rossz ómen.

A háborút követően Nigger testét is hazaszállították, és a légierő Scrompton melletti temetőjében helyezték örök nyugalomra, a kis sírra felírva történetét és nevét. A sztori megihlette a filmeseket is: 1955-ben nagy sikerű mozit készítettek a Gáttörőkről, amelyben központi szerepet kapott Nigger kutya is. A közkedvelt állat népszerűségben ma is vetekszik Guy Gibsonnal, a legtöbb brit az akcióhoz Nigger kutyát köti. Nem is véletlen, hogy a Pink Floyd akkori első embere, az apja háborús múltjából két albumot is készítő Roger Waters is felhasználta a kutya sztoriját. A fal című albumból készített filmben a világtól egyre jobban elzárkózó Pink szobájában tévét néz, a gyorsan változó filmkockák között pedig látható néhány másodpercig az említett ikonikus kutya is, amint játszik a gazdájával. Gibson ezredes hívja magához szeretett kutyáját. „Helló, Nigger öregfiú, hogy vagy?” – szól hozzá kedvesen, s megsimogatja.

Nigger 1:52-nél jelenik meg a Nobody home című dalban:

A Királyi Légierő 2020-ban döntött úgy, hogy a hetvennyolc éve halott labrador neve elfogadhatatlan. Az idő által patinássá vált, szívszorító márványlapot levették a hős kutya sírjáról, s egy másikat helyeztek rá, amely ugyanúgy leírja két mondatban a történetét, de a neve már nem szerepel rajta. Ezzel pedig mindenképpen kezdenie kell valamit majd a briteknek, hiszen ezen analógia alapján nemcsak a hadsereg, de A fal alkotói, esetleg a Pink Floyd még élő tagjai vagy a Gáttörők film készítői is bocsánatkérésre szólíthatók fel.

Az utóbbiból volt is kalamajka, hiszen a filmet ma is sokszor sugározzák különböző csatornákon, ahol központi szerepet játszik a kutya, és rengetegszer elhangzik a neve, amely a mai angolszász világban kimondhatatlan és leírhatatlan. Jól jelzi a szótól való félelmet, hogy a BBC tudósításában se említették meg a kutya nevét, csak „rasszista sértésként” utaltak rá. 1999-ben egy brit tévécsatorna a filmet úgy sugározta, hogy a név kiejtésekor a hangsávot elnémította, így végül nem is lehetett érteni, mi is történt voltaképp. Egyes adókon a film előtt jelzik, hogy történelmi filmről van szó; némelyeket az akkori szóhasználat megbotránkoztathat, ebben az esetben szó sincs arról az 1600 civilről, akiket elmosott az áttört gát utáni áradás, csak a labrador nevén horgad fel az egyszeri néző.

Fotó: Wikipedia.org

A filmkészítés ugyanakkor üzlet, a háborús filmek pedig nagyon jól fialnak. Emlékezhetünk, hogy 2017-ben készítettek filmet A legsötétebb óra címmel Winston Churchillről, vagy tavaly mutatták be a Dunkirk című drámát. Mindkettő roppant sikeres, hősies és nemzeti érzelmekre ható alkotás, amelyekre még ma is tömegesen tódulnak a mozikba az emberek. A Gáttörők sztoriját is évek óta fel akarják frissíteni, modern eszközökkel, híres színészekkel, sok pénzből. Csakhogy a kutya nevét se kiköpni, se lenyelni nem tudják. Szóba jött, hogy akár Trigger (pisztolyravasz), akár Digger (ásó) nevet használják, ám a probléma az, hogy mindenki tudja, hogy a kutyát nem így hívták, így egy Digger nevű kutya a filmben inkább komikus, történelemhamisító és nevetségesen PC-hatást kelt, nem hősies. A Nigger nevet viszont egyetlen stúdió se tudja támogatni.

A PC-korszak előtt az angolszász országokban a fekete állatok közül nagyon sokat neveztek Niggernek, ez arrafelé olyasmi volt, mint nálunk a Kormi. Robert Scott tragédiával végződő, rengetegszer megénekelt Terra Nova-expedícióján is többek között egy Nigger nevű szánhúzó kutya vitte a brit kutatókat a Déli-sarkra, hogy ott megtudják, 34 nappal korábban Roald Amundsen ott járt, s visszaúton megfagyjanak, miután megették a kutyáikat.

Fotó: Wikipedia.org

Ez az expedíció különösen terhelt ezen a téren, hiszen egy Nigger nevű macska is csatlakozott hozzájuk az előkészületek során, amelyet kétszer is újra kellett éleszteni a viharos tengeren való tengerbe zuhanását követően. Népszerűségére jellemző, hogy a Terra Nova megállt, hogy Niggert ki tudják húzni a vízből. Végül egy hullám vitte el a kilenc életét szinte teljesen elhasználó macskát, az esetről pedig beszámoltak az új-zélandi lapok. Nigger az expedícióról készült A nagy fehér csend című 1924-es filmben is látható, amint játszanak vele a kutatók és a legénység. Hatalmas szerencse, hogy némafilm volt, így nem kötöttek szegény cicához rasszizmust.

Nigger, a cica 1:00-nál látható:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.