Nincs akadálya a dzsihadista dán állampolgárok hazatérésének

A dán kormány nem akadályozhatja meg azoknak az állampolgárainak hazatérését, akik csatlakoztak az Iszlám Állam terrorista szervezethez – jelentette csütörtökön a Ritzau dán hírügynökség Soren Pape Poulsen igazságügyi miniszter nyilatkozatát idézve.

Forrás: MTI2019. 02. 21. 16:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter elmondta: szemernyi együttérzés sincs benne a terrorszervezethez csatlakozók iránt, akik nem kívánatos személyek Dániában. Hozzátette: a probléma azonban összetett, és nem létezik tökéletes megoldás, az viszont tény, hogy Dánia nem akadályozhatja meg a dán állampolgárok hazatérését.

A hatóságok adatai szerint 2012 óta mintegy 150 ember utazott Dániából Szíriába azért, hogy szélsőséges terrorista csoportokhoz csatlakozzon.

Az Egyesült Államok arra szólította fel a világ nemzeteit, hogy fogadják vissza azokat az állampolgáraikat, akik harcosként vagy támogatóként csatlakoztak az Iszlám Államhoz. Közülük sokakat a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők ejtettek foglyul.

Donald Trump amerikai elnök arra szólította fel az Európai Uniót, hogy fogadják vissza az eddig elfogott 800 uniós állampolgárt, aki az Iszlám Állam katonájaként harcolt.

Az amerikai külügyminisztérium ezzel szemben szerdán jelentette be, hogy nem fogadják vissza azt az Egyesült Államokban született nőt, aki négy évvel ezelőtt hagyta el Alabama államot, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozzon.

A finn belügyminisztérium szerdán a dán kormány álláspontjával egybehangzóan közölte: Finnország nem tagadhatja meg a beutazást olyan személyektől, akik finn útlevéllel rendelkeznek, még ha azok az Iszlám Állam dzsihadistái is.

Nagy-Britanniában pedig éles vita tárgyát képezi a 19 éves Shamima Begum ügye, aki még 2015-ben hagyta el Londont, hogy a terrorszervezethez csatlakozzon, és most azért kíván visszatérni eredeti hazájába, hogy ott jobb jövőt biztosíthasson újszülöttjének.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.