Tovább nőtt az albániai földrengés áldozatainak a száma

A balkáni ország fővárosát és északnyugati részét keddre virradóra 6,4-es földrengés rázta meg. Harminc év óta ez volt a legerősebb földrengés Albániában.

Forrás: MTI2019. 11. 26. 13:10
null
Thumane, 2019. november 26. Túlélõket keresnek a romok között mentõk Thumanéban 2019. november 26-án, miután 6,4-es erõsségû földrengés volt Albánia nyugati részén. Legalább hat ember életét vesztette, több mint háromszáz megsebesült. MTI/AP/Visar Kryeziu Fotó: Visar Kryeziu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizennégyre nőtt a kedd hajnali albániai földrengés halottainak a száma, és több mint hatszázan vannak a sérültek, sokuk állapota súlyos – közölte Tiranában az albán egészségügyi minisztérium.

A legutóbbi jelentések még nyolc halálos áldozatról és háromszáz sérültről szóltak.

A balkáni ország fővárosát és északnyugati részét keddre virradóra 6,4-es földrengés rázta meg. Harminc év óta ez volt a legerősebb földrengés Albániában.

A mentési munkálatokra katonákat is kivezényeltek, a földrengésben érintett településeken mintegy négyszáz katona dolgozik, sátrakat állítva fel az emberek ideiglenes elszállásolására.

Több ország, köztük Koszovó, Görögország, Észak-Macedónia, Románia és Törökország is bejelentette, hogy mentőalakulatokat, tűzoltókat és orvosokat küld Albánia földrengés sújtotta térségébe. Az Európai Unió szintén segítséget ajánlott fel Tiranának saját katasztrófaelhárítási rendszerén keresztül.

A tiranai magyar nagykövetség közleményben jelezte: nem tudnak magyar áldozatokról, a fejleményeket folyamatosan figyelemmel kísérik.

A földrengés középpontja Tiranától 30 kilométerre nyugatra, Thumana településnél volt, a környéken több helyről áramkimaradást jelentettek.

A várost felkereste Ilir Meta albániai elnök is, aki újságíróknak adott nyilatkozatában drámainak nevezte a helyzetet, hozzátéve, mindent megtesznek azért, hogy a romok alatt rekedteket mielőbb kiszabadítsák. Edi Rama albániai miniszterelnök Twitter-üzenetben megerősítette, hogy a földrengés komoly károkat okozott, s a mentési munkálatok teljes erővel folynak.

Beszámolók szerint a földmozgást a Balkán több pontján észlelték, még az epicentrumtól csaknem 400 kilométerre lévő Boszniában, illetve a 700 kilométerre található Újvidéken, Szerbiában is.

Akisz Celentisz, a Görög Geodinamikai Intézet vezetője Athénban azt mondta újságíróknak, hogy az érintett települések lakosságának további utórengésekre kell felkészülnie.

Románia a katasztrófavédelem is segíti az albániai földrengés áldozatainak mentését

A román katasztrófavédelem kereső- és mentőegységének (RO-USAR) 52 tagja indul kedden Albániába, hogy segítséget nyújtson a helyi hatóságoknak a földrengés áldozatainak kimentésében.

A RO-USAR katonái a romok alá szorult túlélők keresését és kimentését segítik, és az ehhez szükséges felszerelésekkel is rendelkeznek, nem orvosi misszióról van – pontosította Raed Arafat román belügyi államtitkár. Hozzátette: a román mentőalakulat önellátó, a szükséges élelem- és víztartalékot is magával viszi, bevetésének helyét pedig az albán hatóságok határozzák meg.

Az ENSZ által ilyen mentőakciók lebonyolítására felhatalmazott RO-USAR-csapatot és felszereléseiket két katonai szállítógép viszi Albániába.

A balkáni ország fővárosát és északnyugati részét keddre virradóra 6,4-es földrengés rázta meg, több épület összedőlt. A tiranai egészségügyi minisztérium közlése szerint a földrengés legalább tizennégy halálos áldozatot követelt, a sérültek száma meghaladja a hatszázat.

Harminc év óta ez volt a legerősebb földrengés Albániában.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.