Női egyenjogúság a harctéren

Világszerte felháborodást váltott ki, hogy Törökország offenzívát indított Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Erők nevű kurd milícia ellen. De kik is alkotják ezt a szervezetet, amelynek tevékenységét a nyugati sajtó lelkesen támogatja?

2019. 10. 22. 10:54
Kurdish female fighters of the Women's Protection Unit (YPJ) take part in a military parade as they celebrate victory over the Islamic state, in Qamishli
Felsorakoznak a Női Védelmi Erők harcosai Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Népvédelmi Erők (YPG) nevű kurd milícia valódi identitását nehéz körülhatárolni, épp nagyon profi PR-tevékenysége eredményeképp. A török kormány évtizedek óta harcol a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű gerillaszervezettel, amelyet terrorcsoportként tart nyilván Ankara mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is. Az YPG nagyjából tudott módon a PKK fegyveres szárnya, amelyet így nem fegyverezhet fel az Egyesült Államok, ám a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ernyőszervezetet igen, amelynek vezető ereje az YPG.

A nyugati fegyverek így tudnak csak legálisan eljutni a terrorszervezetként nyilvántartott szervezethez, ezért van szükség a kiskapukra, amelyet mindenki előszeretettel használ. Az YPG ugyanis nagy erőt képvisel azon a területen, ahol senki más nem tud harcolni, így például az Iszlám Állam ellen fellépő csoportok közül is csak a kurdok voltak hatékonyak.

Felsorakoznak a Női Védelmi Erők harcosai
Fotó: Reuters

A kurd harcosokról készített képek nagy részén nők láthatók, ami nem véletlen, de azért nem is tekinthető torzításnak. Az YPG mellett létezik a gerillaszervezet női szárnya, a Női Védelmi Erők, amely ideológiailag és fizikai kiképzésben is eléri a férfiakból álló egységek szintjét.

A kurd közösségekben nagy hagyománya van a női egyenjogúságnak, a nők felelősségvállalásának, s nem mellékesen remek stratégiát jelent a katonalányokról készült fotók terjesztése a marcona férfiak képei helyett.

A fegyveres nők állandó képzés alatt állnak nemcsak fizikailag, de politikailag is, a tanítás alapját Abdullah Öcalan török börtönben ülő PKK-vezető írásai jelentik, aki a hagyományos kurd társadalmi modell lebontására tör, és teljes egyenjogúságot szorgalmaz a két nem számára. Ezért a nyugati sajtóban a baloldali érzelmű lapok üdvözlik a fegyveresek tevékenységét, amelyet progresszívnak tartanak a nemi egyenjogúság miatt.

Ennek hatására csatlakoztak 2015-től kezdve a kurdokhoz nyugati baloldali érzelmű emberek, akiket külön hadosztályba soroltak, hasonlóképpen a spanyol polgárháború nemzetközi egységeihez.

A szélsőbaloldali és anarchista mozgalmak különböző nemzeti csoportokba rendeződtek és harcoltak a kurdok oldalán, többek között olyan csoportban is, mint a Queer Felkelő és Felszabadítási Hadsereg, amely a szexuá­lis kisebbségek elnyomása ellen küzdve csatlakozott a kurdokhoz.

A harcok során azonban nem a lelkes nyugati amatőrök, hanem a képzett kurd gerillák voltak a tűzvonalban, olyan fegyvereket használva, amelyet a nyugati szövetségesek adtak az Iszlám Állam elleni háborúhoz, ám amelyeket saját céljaik eléréséhez is használnak, például a török hadsereg ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.