Női előadó nélkül nincs IT-konferencia!

A politikai korrektség és az „igazság bajnokainak” esett áldozatául egy Drezdába tervezett programozói konferencia. Az ok meglehetősen banális és nevetséges a férfiak uralta IT-világban: az előadók között nem lett volna nő. Ráadásul nem is a szakma kevés hölgytagja, hanem a férfi előadók fenekedtek saját maguk és a szervezők ellen, és mondták vissza a részvételt.

Mártonffy Attila
2019. 09. 01. 9:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Októberben tartották volna Drezdában a közép-európai PHP-programozók idei éves nemzetközi konferenciáját, ám lefújták a rendezvényt, mert az előadók egytől egyig fehér férfiak voltak, akik a női résztvevők hiányán felháborodva visszamondták szereplésüket. Egy nő jelentkezett ugyan előadónak a 250 pályázó között, ám tervezett előadásáról kiderült, hogy tavaly egyszer már elmondta egy másik műhelytalálkozón. Így a sokszínűség szégyenszemre olyan hatalmas csorbát szenvedett, hogy azt a társadalmi igazságosság harcosai már nem tudták elviselni. Természetesen minden közösségben található önjelölt megváltó, így a népszerű PHP programnyelv fejlesztői között is.

A konferencia reménybeli előadói között is akadt három, akik, öntudatra ébredve, még júliusban elkezdték hangoztatni rosszallásukat a Twitteren, s felbőszítették – saját maguk ellen – a többi előadót is. Kifejtették, hogy a sokszínűség 2019-es szintje nem tűrheti, hogy egyetlen nőnemű se legyen az előadók között. Az okafogyottá vált konferen­ciát ezért a szervezők legnagyobb sajnálatukra lemondták – megígérve, hogy soha többé nem próbálkoznak szervezésével –, pedig nagyon igyekeztek és mindenre odafigyeltek: munkájuk diverzifikáltabb és befogadóbb már nem is lehetett volna.

„Úgy tűnik, a műhely elenyészett a »csak fehér férfiak« felállás miatt. Szégyen. 2019-ben ezt jobban kellene csinálnunk” – írta bejegyzésében a lavinát elindító egyik előadó, Karl Hughes. Egy másik, Larry Garfield is nagyon kényelmetlenül érezte magát a nő nélküli lista láttán, s társaival együtt felszólította a szervezőket, hogy tegyenek nagyobb erőfeszítést, ám azok nem voltak nyitottak erre. Egy bizonyos Mark Baker is csatlakozott Garfield példájához, de legalább elismerte, hogy az IT-ben több a férfi, mint a nő – ennek ellenére elfogadhatatlannak tartotta a helyzetet. „A sokszínűség fontosabb számomra, mint hogy előadjak” – írta.

A rendezvény megmentésére tett utolsó erőfeszítésként a rendezők beadták derekukat, hogy mégis meghívják a rostán kiesett egyetlen nőt, ezt viszont Bakerék azzal kaszálták el, hogy a nőre így túl nagy nyomás nehezedett volna a sokszínűség kirakataként. Pedig a tavalyi csehországi konferencián is ugyanez volt a helyzet: harmincnyolc férfi előadó között egyetlen hölgy árválkodott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.