Nőkből és színes bőrűekből fog állni Biden kabinetje

Előrejelzések szerint Biden demokrata elődjének, Barack Obamának a politikáját kívánja folytatni.

2020. 12. 01. 12:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bemutatta a minap Joe Biden, az Egyesült Államok vélhetően megválasztott, demokrata párti elnökjelöltje a kommunikációs csapatának a tagjait. Ha az új kabinettagok névsorát a szenátus is jóváhagyja, a következő amerikai elnök hétfős kommunikációs csapata kizárólag nőkből fog állni, akik között több színes bőrű is lesz. A kinevezett munkatársak között többen a korábbi demokrata elnök, Barack Obama idején is szolgáltak Washingtonban.

– Ezek a képzett, tapasztalt kommunikációs munkatársak sokféle perspektívát hoznak a munkájukba, és elkötelezettnek érzik magukat az ország jobbá tételére

– jelentette ki Biden.

A Fehér Ház közleménye szerint a kommunikációs igazgatónak Kate Bedinfieldet nevezték ki, aki a választási időszakban a politikus kommunikációs tanácsadója, valamint a kampányvezetőjének a helyettese volt. A harmincas évei végén járó tisztségviselő 2008-ban kezdte politikai karrierjét, amikor John Edwards demokrata alelnökjelölt kampányán dolgozott szóvivőként. Bedinfield szintén 2008-ban már Jeanne Shaheen szenátusi kampányában is részt vett. Bidennel már korábban is dolgozott együtt annak alelnöksége idején, 2015-ben Bedinfield volt a kommunikációs igazgatója. Az Obama-adminisztrációban több posztot is betöltött, többek közt médiaügyi igazgatóhelyettesként is szolgált.

Biden Jen Psakit nevezte meg az elnöki hivatal szóvivőjének, aki a Fehér Házban már több tisztséget is betöltött az Obama-adminisztráció idején: 2013 és 2015 között a külügyminisztérium szóvivője volt, ezt megelőzően pedig, 2009-ben a Fehér Ház szóvivői tisztségét töltötte be.

Janet Yellen közgazdász várható a pénzügyminisztérium élére, a politikus 2014 és 2018 között vezette az amerikai jegybankot. A Fehér Ház közleménye szerint Yellen helyettese Adewale Adeyemo lesz, aki szintén tagja volt Obama kabinetjének, 2015 és 2016 között a nemzetbiztonsági tanácsadó helyettese volt. Amennyiben a szenátus megszavazza Adeyemot, ő lesz az első színes bőrű nő, aki betölti a pénzügyminiszter-helyettes tisztségét. Joe Biden tervei szerint Neera Tandent vezetné az igazgatási és költségvetési irodát, a politikus jelenleg az Amerikai Haladás Központja politikai kutatóintézetet vezeti, korábban pedig Hillary Clinton volt amerikai elnök mellett is dolgozott. Tanden szintén az első színes bőrű nő lenne, akit kineveztek az igazgatási és költségvetési iroda élére.

„Neera Tandennek végtelen sok megvető megjegyzése van a republikánus szenátorokra nézve, akiknek szavazatai azonban szükségesek a pozíció betöltéséhez. Nincsen esélye erre”

– írta közösségi oldalán John Cornyn texasi republikánus szenátor.

Cecilia Rouse jelenleg a Princetoni Egyetem dékánja – 2012 óta tölti be a pozíciót –, Biden elnöksége alatt pedig a Gazdasági Tanácsadók Tanácsát vezetheti. A közgazdász szintén azon színes bőrű nők közé tartozna, akik először töltik be a hivatal elnöki posztját. A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai hírszerző-igazgatóságot Avril Haines fogja vezetni, aki Obama elnöksége idején már szintén Washingtonban szolgált.

Biden kabinetjében a számos női jelölt mellett bevándorlók is helyet kaptak, a leendő elnök közleménye szerint a belbiztonsági minisztériumot Alejandro Mayorkas fogja vezetni, aki családjával 1960-ban menekültként érkezett az Egyesült Államokba Kubából.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.