Norvég egyházi vita a melegházasságról

Még az olyannyira megengedő, vagy inkább ultraliberális Skandináviában sem lejátszott meccs az egyházi melegházasság kérdése. Az LMBTQ-lobbi Norvégiát az egyik „leghaladóbb” országnak tartja – ahol az embernek még magánbeszélgetésekben is vigyáznia kell arra, nehogy bármi becsmérlőnek tűnőt mondjon a nemileg más irányultságúakra, mert akár börtönbüntetést is kaphat érte –, a vallásos emberek körében még megtalálható az ellenállás a mind több és több jogot követelő irányzattal szemben.

2021. 05. 27. 21:47
null
Kaupanger, az egyik legrégebbi fatemplom a 12. századból Fotó: A szerző felvétele
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Norvég Egyháznak a lakosság 80 százaléka tagja, ugyanakkor a vallását csak a társadalom töredéke gyakorolja; tavaly például volt olyan járás, ahol korábban soha nem látott számú, összesen öt templomot is bezártak. A maradék hívősereget pedig úgy tűnik, erősen megosztja a homoszexualitás és legfőképp az azonos neműek házasodásának kérdése. A Norvég Egyház ugyan 2017 óta összeadja az azonos nemű párokat, de a papság és a hívők közössége egyáltalán nem egységes a kérdésben, jelentős számban találhatók olyan vallásos emberek, akik bibliai alapon és az évezredes hagyomány alapján tekintenek a házasság intézményére.

Oszd meg és uralkodj!

A norvég államegyház megosztottsága mára ott tart, hogy vannak konzervatív és liberális gyülekezetek, amelyeket leginkább az különböztet meg egymástól, miképpen állnak a homoszexualitás, transz- és egyéb LMBTQ-kérdésekhez. Az egyház liberális szárnya szerint mindent pontosan úgy kell megkapniuk a nemi identitásukban eltérő formákat követő embereknek az egyháztól, mint a heteroszexuálisoknak, míg a konzervatív oldal szerint a homoszexuális kapcsolat bűnben fogant és nem kaphat egyházi áldást. Hasonlóképpen megosztja a metodistákat és a baptistákat is a kérdés, két, egymással ellentétesen vélekedő oldalt létrehozva. Viszont számos szabadkeresztény gyülekezet és az országban parányi katolikus egyház is egységes véleményt képvisel, azaz nem elfogadható az azonos neműek egyházi frigyre lépése.

Listázás

Ahhoz, hogy az LMBTQ embereknek nyilvánvaló legyen, melyik templomba érdemes járniuk, egy civil szervezet elkezdte listázni ezen helyeket. Aktivistáik kérdéseket tesznek fel a gyülekezeti vezetőknek, és ha a számukra elvárt módon válaszolnak (akik egyáltalán megteszik), akkor zöld jelzést adnak ezen helyeknek, és „biztonságos templom”-ként jelentetik meg honlapjukon. A listázás nem avatott osztatlan sikert, vallási vezetők és civil szervezetek is tiltakoztak a rossz emlékeket idéző eljárás ellen, különösen kifogásolva a kirekesztő „biztonságos templom” elnevezést, hiszen az azt sugallja, a többi gyülekezet veszélyes hely.

A házasság férfi és nő között köttetik

Egy pünkösdista teológus frissen megjelent könyve nyomán ismét élénk vita alakult ki a kérdésről. A hűséges együttélés című kötetében Terje Høgertun – saját bevallása szerint – a keresztény hagyomány tükrében vizsgálta a homoszexuálisok egyházi jelenlétét. Az Oslói Egyetem tanára azt állítja, a homoszexuális házasságokban ugyanazok a morális értékek jelennek meg, amelyeket a keresztény hagyomány képvisel és a bibliai szövegekből is kiolvashatóak. Høgertun legvitatottabb kijelentése az, hogy szerinte értékesebb egy homoszexuális házasság, mint egy sérülékeny heteroszexuális.

A könyv komoly reakciókat váltott ki a hitüket konzervatív módon megélők körében. A legnagyobb norvég keresztény lap, a Dagen szerzője teológiai katasztrófának nevezte a könyvet, amiben a szerző előre meghatározott liberális nézeteihez igazítja a Szentírást. Felhívja a figyelmet arra, hogy egyetlen keresztény közösség sem hiheti azt, hogy immunis az efféle liberális befolyásolhatóság ellen – ez a könyv is szolgáljon ébresztőóraként, teszi hozzá a publicista.

A Salt Bergenskirken, az egyik legprogresszívabb, rengeteg fiatalt megszólító, pünkösdista indíttatású keresztény gyülekezet vezető lelkésze is keményen fogalmazott. „Mozgalmunkban egyetértünk abban, hogy a házasság férfi és nő között köttetik, ez a klasszikus nézet érvényesül a norvég pünkösdistáknál” – mondja Øystein Gjerme, válaszul a pünkösdista teológus könyvére.

A fent említett, listázó keresztény LMBTQ-szervezet párbeszédet kezdeményezne a homoszexuális házasságot elutasító közösségekkel, nyilatkozta vezetőjük. Tudjuk, mit jelent ez: a párbeszéd addig párbeszéd, míg a konzervatív fél nem idomul az LMBTQ-szervezet elvárásaihoz, és ahogy a publicista is megírta, senki ne higgye, hogy a közösségek automatikusan védettek lesznek a kemény ostrom ellen.

Kaupanger, az egyik legrégebbi fatemplom a 12. századból
Fotó: A szerző felvétele

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.