Nőtt a szexuális visszaélés miatt panaszok száma az alkalmazottakkal szemben

Nőtt az ENSZ alkalmazottaival, ügynökségeivel és szerveivel szembeni állítólagos szexuális visszaélésekről szóló panaszok száma tavaly, miközben csökkent az ilyen vádak száma az ENSZ-békefenntartókkal szemben.

Forrás: MTI2019. 03. 19. 6:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

António Guterres ENSZ-főtitkár az ENSZ Közgyűlésének készített, hétfőn köröztetni kezdett jelentésében tudatta, hogy a legtöbb áldozat nő és gyerek. Guterres hangsúlyozta a világszervezet „zéró tolerancia” politikáját, és elmondta: „kulturális átalakításba” kezdett, hogy felszámolja a szexuális visszaélést és kizsákmányolást az ENSZ rendszerében.

A jelentés szerint az ENSZ-békefenntartókat és politikai misszióit érintő panaszok száma tavaly 54-re csökkent a 2017-es 62 és a 2016-os 104 jelentett esethez képest. A számok szerint a panaszok 74 százalékát az ENSZ közép-afrikai és kongói missziói ellen, a többit pedig a Maliban, Haitin, Libériában és Dél-Szudánban szolgálatot teljesítő kéksisakosokkal szemben jegyezték fel.

Ezzel szemben a szexuális kizsákmányolás 94 esetét jegyezték fel a világszervezet egyéb részén, továbbá 109 olyan panaszt jegyeztek fel, amely az ENSZ-szel kapcsolatban álló valamelyik szervezetet érintette.

A világszervezet több mint 90 ezer civil alkalmazottal bír több tucat szervében, és több mint 100 ezer egyenruhást állomásoztat számos országban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.