Nőtt a vasúton utazók száma Csehországban

Több mint 182 millió utast szállítottak 2019-ben a Cseh Vasutak (Ceské dráhy). Az állami részvénytársaság utasainak száma éves összehasonlításban három millióval emelkedett. Növekedést mutatott ki a két nagy kereskedelmi utasszállító, a RegioJet és a Leo Express társaság is.

Forrás: MTI2020. 01. 30. 20:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utazók számának emelkedését befolyásolta, hogy a diákok és a nyugdíjasok jelentős kedvezménnyel utazhatnak. Az állam kompenzáció címén ezért eddig több mint 3,2 milliárd koronát (41,6 milliárd forint) utalt át a közlekedési cégeknek.

„A számok azt mutatják, hogy az emberek kezdenek visszatérni a vasúthoz, és hosszabb távokra utaznak. Az utasaink által megtett távolság már 48 kilométerre emelkedett” – mondta Václav Nebesky, a Cseh Vasutak vezérigazgatója újságíróknak csütörtökön Prágában.

Az utasok számának növekedéséről számolt be a két nagy kereskedelmi utasszállító, a RegioJet és a Leo Express társaság is. A RegioJet szerelvényei tavaly 6,5 millió utast szállítottak, 600 ezerrel többet, mint 2018-ban. A Leo Express utasainak száma egyharmaddal 2,4 millióra növekedett.

Szakértői elemzések szerint az utasok számának növeléséhez a diákok és a nyugdíjasok állami támogatása mellett (a menetjegyek 75 százalékát az állam fizeti), a vasúti szerelvények korszerűsítése, a szolgáltatások javítása is hozzájárult, valamint az, hogy a csehek egyre inkább hajlandóak nagyobb távolságokra is utazni a munkáért, ha az utazás megfelelő színvonalú.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.