Novák Katalin kitüntetést kapott Varsóban a magyar családpolitika elismeréseként

A lengyel és a magyar családpolitika „nemes versenyben” van egymással, mindkettő lehetőségeket nyit meg a családalapítás, a gyermekvállalás előtt – hangsúlyozta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán Varsóban.

Forrás: MTI2019. 04. 24. 17:43
null
A családügyi államtitkár Veronában Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettessel, belügyminiszterrel tárgyalt Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár Elzbieta Rafalska lengyel családügyi, szociális és munkaügyi miniszter meghívására részt vett a Családpolitika, anyaság, kisgyermek gondozása című szakértői konferencián.

A tanácskozáson Elzbieta Rafalska a Primus in Agendo (Első a cselekvésben) szakminiszteri kitüntetést adományozta Novák Katalinnak. Korábban a lengyel családügyi minisztérium halljában a két politikus megnyitotta Szabó-Jakatics Veronika képzőművész Anyaság – másik dimenzió című, a varsói Magyar Kulturális Intézet társszervezésében készített kiállítását.

A konferencián magyar részről bemutatták tevékenységüket a családügyekkel foglalkozó intézmények – a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért, az Egyszülős Központ, valamint a Nagycsaládosok Országos Egyesületének képviselői.

Rafalska bevezető beszédében elmondta: Varsóban kiemelt figyelemmel követik a magyar családpolitikát, nagy tisztelettel tekintenek ennek komplex jellegére, sokat merítenek a magyar tapasztalatból.

Novák Katalin felszólalásában úgy vélte: a lengyel és a magyar családpolitika „nemes versenyben” van egymással, egymás tapasztalatából merít.

Szerinte a családbarát kormányzást a születések Európa-szerte csökkenő száma is indokolja. „Megtévesztőek a statisztikák, amelyek azt mutatják, hogy Európa népessége még mindig növekszik, ugyanis ez már nem a belső erőforrásokból történik. (...) A népességnövekedés egyetlen forrása a bevándorlás” – szögezte le.

Rámutatott: a lengyel és a magyar társadalom hagyományosan családközpontú. Ez szerinte a fiatal nemzedékre is érvényes, akkor is, ha a fiatalok „kevesebb gyermeket vállalnak, mint amennyit szeretnének”.

Ennek kapcsán az elmúlt évtizedek „nagyon nagy bűnének” nevezte, hogy „megpróbálták elhitetni velünk: nincs szükségünk a gyermekekre”, hogy a család „nem a szeretetről szól, nem a gondoskodásról, (...) a bizalomról, az erős közösségről”, hanem „a családon belüli erőszakról, konfliktusokról, anyagi nehézségekről”.

A családpolitikát pedig „lecsupaszították a számokban, statisztikai adatokban megjelenő kérdésre, ahelyett, hogy a lényegről, a családokat összetartó kohézióról, erőről és közösségeinket megalapozó erős családokról lenne szó” – folytatta. Részletezte azokat a változásokat is, amelyek az utóbbi időben következtek be a nők munkaerőpiaci és családon belüli szerepéről alkotott közfelfogásban.

Úgy vélte, hogy a nők „már nem mernek fiatalon családot alapítani, nagycsaládot vállalni”, és ennek oka „a balliberális elit által érvényesített felfogás”. Ezért a gyermekvállalás az anyagiakon túl kulturális kérdés is – értékelte Novák.

Ebben az összefüggésben kiemelte a családok támogatására irányuló politika fontosságát. Felidézte: Magyarországon 2010 óta kétszeresére emelték a családokra fordított kiadásokat, jelenleg a GDP 4,8 százalékát szánják erre.

Ismertette a legújabb magyar családpolitikai intézkedéseket, köztük a július 1-jétől bevezetendő babaváró támogatást, a bölcsődei ellátórendszer bővítését, a nagyszülői gyedet, a négygyermekes anyák adómentesítését.

A családközpontú kormányzás eredményeként 20 éves visszatekintésben tavaly jegyezték a legmagasabb gyermekvállalási és házasságkötési kedvet, valamint több mint 30 százalékkal csökkent a terhességmegszakítások száma, a demográfiai mutatók jó irányban haladnak – közölte Novák Katalin.

Az MTI-nek nyilatkozva az államtitkár kitért az egyszülős családok támogatására is, rámutatva, hogy a gyermeküket önállóan növelő szülők részesülhetnek egyebek között az otthonteremtési és az autóvásárlási programban.

Hasonlónak ítélte a lengyel és a magyar családpolitikai megközelítést, amely – mint mondta – lehetőségeket teremt a gyermekvállaláshoz, a munkavállalás és a családértékek közötti egyeztetéshez. Az életforma megválasztását személyes döntésnek tekintik, a „nagyon komoly doktrínák mentén” működő balliberális megközelítéstől eltérően senkit sem állítanak kényszerpályára – húzta alá Novák Katalin.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.