Nyerne saját bukásán Ludovic Orban

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be a Ludovic Orban vezette román jobbközép kormány ellen az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be a Ludovic Orban (képünkön) vezette román jobbközép kormány ellen az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). A dokumentum szövegét tegnap olvasták fel a bukaresti törvényhozásban. Az indítvány benyújtásának előzménye, hogy a kabinet a parlamenti vitát kiiktató kormányzati felelősségvállalással módosított a választási törvényen, és így a nyár elején esedékes megméretésen már két fordulóban választanák meg a polgármestereket, ami nem kedvez a PSD-nek, de az RMDSZ-nek sem.

Ha a bizalmatlansági indítvány nyomán megbukik a kormány, akkor teljesült az előre hozott választások kiírásának az egyik feltétele. Ha viszont nem sikerül meneszteni az Orban-kormányt, akkor az idei önkormányzati választások két fordulósak lesznek. Az RMDSZ becslése szerint ezzel polgármestereinek húsz százalékát veszítené el. A második forduló ugyanis lehetővé teszi, hogy a román pártok összefogjanak az első körben élre került magyar jelöltekkel szemben. Ugyanakkor a törvénymódosítást az alkotmánybíróság is megakadályozhatja, hiszen a testület korábban már kimondta: egy évvel a szavazás előtt nem lehet változtatni a választási jogszabályokon.

Egy előre hozott megméretés ugyanakkor kedvezne a jelenleg kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Pártnak (PNL). Egy friss felmérés szerint a válaszadók 47 százaléka a PNL-re szavazna. A második helyen, majdnem 21 százalékkal a szociáldemokraták végeznének, míg a jobbközép-liberális Mentsétek meg Romániát Szövetség a harmadik helyre futna be 12 százalékos támogatottsággal. Az RMDSZ kicsivel az ötszázalékos parlamenti küszöb alatt áll, de a magyar párt parlamenti képviselete nem forogna veszélyben, ugyanis azok a formációk is mandátumot szerezhetnek a törvényhozásban, amelyek legalább négy megyében megszerzik a szavazatok húsz százalékát. Illyés Gergely politológus a Maszol hírportálnak azt mondta: annak ellenére, hogy a román kormány a jelek szerint mindent megtesz azért, hogy kiprovokálja saját bukását és az előre hozott parlamenti választásokat, kevés az esély a bizalmatlansági indítvány megszavazására, illetve az idő előtti megméretésre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.