Nyertek Erdoganék, de előretört az ellenzék

A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a vele szövetségben induló radikális jobboldali Nemzeti Mozgalom Pártjával (MHP) összességében ugyan megnyerte a vasárnapi törökországi helyhatósági választásokat, de a főváros és a legnépesebb török város az ellenzék „kezére került”, s tarolt a déli és a nyugati partvidéken is.

Mártonffy Attila
2019. 04. 02. 14:24
Supporters of Ekrem Imamoglu, main opposition CHP candidate for mayor of Istanbul, shout slogans in Istanbul
Lelkes isztambuli ellenzékiek a vélelmezett győzelmet követően. Mérsékelt földcsuszamlás Fotó: HUSEYIN ALDEMIR Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap immár egymás után a tizenötödik alkalommal nyerte meg a törökországi helyhatósági választásokat az AKP, így a városok 56 százalékát irányíthatja – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn pártja központi irodájának erkélyéről, a szavazatok csaknem száz százalékának összeszámlálása után.

– Szeretném megköszönni az összes polgárnak, különösen kurd barátainknak, hogy szívükön viselték túlélésünket – mondta a Hürriyet török napilap szerint. Azt, hogy nem nyertek magasabb arányban, annak tulajdonította, hogy nem tudták maradéktalanul eljuttatni üzeneteiket az emberekhez. Erdogan kiemelte: pártja és Törökország is változásoknak néz elébe az elkövetkező napokban. – Három és fél éven belül nem lesznek választások. Ezalatt hazai és nemzetközi ügyekre összpontosítunk, s a jelenleginél magasabb szintre emeljük országunkat – tette hozzá.

Törökország elsődleges célja a gazdaság erősítése, a fejlődés fenntartása, a foglalkoztatottság növelése. A politikával kapcsolatban megjegyezte, szándékában áll támogatni a szíriai menekülteket hazatérésükben. A helyhatósági választás eredményét a közvélekedés fokozott jelentőségűnek tartja, miután ez az első megmérettetés a tavaly júniusi elnök- és parlamenti választás, majd a végrehajtó elnöki rendszer júliusi életbe lépése óta.

Lelkes isztambuli ellenzékiek a vélelmezett győzelmet követően. Mérsékelt földcsuszamlás
Fotó: Reuters

Nem sikerült viszont győznie az AKP és az MHP alkotta Népszövetségnek sem Ankarában, sem Isztambulban. A fővárosban a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) és szövetségese, a Jó Párt (IYI) színeiben induló ellenzéki Mansur Yavas szoros küzdelemben, két százalékponttal nyert a Népszövetség jelöltje, Mehmet Özhaseki ellen. A kormánypárt 25 éven át uralta az ankarai városházát. A kampány módszereire jellemző, hogy néhány héttel a választás előtt éppen az az ankarai ügyész akarta megvádolni Yavast csalással és hamisítással, akit magát is elítélték csalás, hamisítás és gyermekek zaklatása miatt.

Isztambulban viszont még bármi lehet, bár túl kicsi a különbség a jelöltek között ahhoz, hogy bárki hátradőlhessen. A közzétett adatok szerint az ellenzéki jelölt került Isztambul élére. Az AKP-s induló, Binali Yildirim, az utolsó török miniszterelnök a szavazatok 48,51, míg a CHP jelöltje, Ekrem Imam­oglu a 48,79 százalékát tudhatta magáénak. A harmadik legnépesebb város, a nyugat-törökországi Izmir vezetése hagyományosan kemalista, így nem véletlen, hogy a CHP jelöltje, Mustafa Tunc Soyer húsz százalékponttal előzte meg a kormánypárti Nihat Zeybekcit.

A Köztársasági Néppárt ugyancsak földcsuszamlásszerű győzelmet ért el az Égei- és a Földközi-tenger menti tartományokban, s Izmiren kívül Antalya és Adana városokat is megszerezte. A CHP gyökerei Izmirbe nyúlnak vissza, itt alapította Mustafa Kemal Atatürk, a modern Törökország atyja 1923-ban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.