Nyílt levélben kért segítséget Lampedusa polgármestere

Biztonsági és járványügyi vészhelyzet alakult ki a továbbra is migránsokkal teli Lampedusa szigetén Salvatore Martello polgármester szerint, aki nyílt levélben sürgetett ismételt megoldást a kormánytól csütörtökön.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 20. 20:45
null
Migrants (R) walk on the beach next to tourists at the southern Italian island of Lampedusa, May 13, 2015. The European Union's executive proposed on Wednesday taking in 20,000 migrants over two years and distributing them across Europe, a plan Britain, one of its largest members, has already opted out of. REUTERS/Alessandro Bianchi - GF10000093446
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Salvatore Martello a sajtóban közölt felhívásában kijelentette, hogy a Giuseppe Conte vezette kormány „nem képes garantálni a rendet és az egészségügyi biztonságot a szigeten”.

„Nem lehet tovább elhallgatni, ami Lampedusán történik” – írta a dél-olaszországi sziget első embere.

Salvatore Martello megjegyezte, Lampedusa hatóságai és lakosai az elsők között állnak ki az emberi jogok védelme mellett, „de elfogadhatatlannak találjuk, hogy Lampedusa magára maradjon a legvadabb politikai manőverezés viharában”.

A polgármester arra utalt, hogy szerinte az olasz kormány saját migrációs politikája érdekében Lampedusát áldozza fel. A szigeten csütörtök este 1159 migráns tartózkodott, miközben a helyi regisztrációs központ kevesebb mint kétszáz személyes. Salvatore, ismertebb nevén Toto Martello 1993 és 2002 között a baloldali Demokrata Párt (PD) színeiben volt Lampedusa és a közeli Linosa szigetének első embere. Két évvel ezelőtt tért vissza a polgármesteri székbe független jelöltként.

Bevándorlók egy csoportja sétál a Lampedusa szigetén pihenő turisták mellett Fotó: REUTERS/Alessandro Bianchi

A nyár eleje óta sürgeti a vészhelyzet elrendelését a belügyminiszter Luciana Lamorgesétől és a miniszterelnök Giuseppe Contétól. A belügyminiszter július 20-án mérte fel a helyzetet Lampedusán, és azonnali segítséget ígért. Kezdetben a többségében tunéziai, tehát gazdasági bevándorlónak minősülő migránsokat Lampedusáról Szicíliába szállították át, de a szicíliai polgármesterek tiltakozása miatt az áthelyezések üteme egyre lassult, majd leállt. Nello Musumeci szicíliai kormányzó már azt sem engedélyezi, hogy a Lampedusáról átvett bevándorlókat ideiglenesen egy sátortáborban helyezzék el.

Salvatore Martello utoljára augusztus 3-án intézett ultimátumot a Conte-kormányhoz.

„Egyelőre nem történt semmi. Érthetetlen, hogy a kormány miért nem cselekszik. Úgy tesznek, mintha számukra ez a helyzet teljesen normális lenne, miközben rendkívüli migrációs, egészségügyi és biztonsági helyzet alakult ki” – mondta augusztus elején az MTI-nek.

A belügyminiszter augusztus első hetében karanténhajót küldött Lampedusa partjaira: az Azzurrán jelenleg hétszáz migráns tartózkodik. Azóta egy másik hajó is lehorgonyzott a szigetnél, az Aurelián már kétszázötvenen vannak.

Luciana Lamorgese hétfőn Tunéziában egyeztetett a március óta Olaszországba, majdnem kivétel nélkül Lampedusa szigetére érkezett több mint hétezer tunéziai visszatoloncolásáról.

Olaszország többi kormányzója és polgármestere is nemet mond a migránsok átvételére Lampedusáról. Az északi Piemonte tartományi elnöke, Alberto Cirio a tiltakozását fejezte ki, amiért hetvenhat migránst be kellett fogadnia, majd egy részük megszökött a nekik kijelölt szálláshelyről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.