Nyíltan politizál a Facebook – természetesen Joe Biden javára

Habár jelenleg is rengeteg csalásra utaló eseményt vizsgálnak az amerikai elnökválasztás kapcsán, Donald Trump egyes posztjait mégis olyan figyelmeztetésekkel látta el a közösségi oldal, amiben azt írják, hogy a postai úton történő szavazás megbízható, és hogy nagyon ritka a választási csalás. A Facebook vezetőjét közben kedden hallgatta meg az amerikai szenátus igazságügyi bizottsága. A testület előtt a Twitter vezetője, Jack Dorsey pedig elismerte, hogy letiltottak egyes, Joe Bidenre illetve a fiára vonatkozó híreket.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 11. 20. 15:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon úgy tűnik, hogy beleszól a politikába a legnagyobb közösségi oldal. Az alább látható képernyőfelvételen ugyanis az látszik, hogy Donald Trump Facebook-posztját – ami arról szól, hogy a demokraták (Joe Biden hívei) többek között úgy csalhattak az elnökválasztáson, hogy halott emberek is szavazhattak – egy figyelmeztető jelzéssel látta el az oldal.

Ebben azt írja a Facebook, hogy a postai úton történő szavazás és a személyes szavazás már régóta megbízható szavazási mód, illetve arra is figyelmeztetnek, hogy rendkívül ritka a választási csalás.

Egy másik bejegyzésnél Trump arról írt, hogy Michiganben egyelőre nem igazolják a választási eredményeket. Ez alatt azt írta a Facebook, hogy az idei amerikai elnökválasztás előrevetített nyertese Joe Biden.

Ugyanakkor annak fényében, hogy több csalásra utaló esetet is vizsgálnak, a Facebook kijelentései meglehetősen érdekesek. A visszásságok miatt Donald Trump ügyvédi csapata pereket indított több államban is, hogy megtámadják az eredményeket. Több esetben ugyanis például halott emberek nevében szavazhattak, volt, ahol a számlálóhelyiség ablakait eltakarták, és problémát okozott a Dominion szoftver is. A gyanú szerint a szavazatszámláló szoftver átírányította Bidenre a Trumpra leadott szavazatokat. Sidney Powell ügyvéd szerint a szoftvert eleve a választások elcsalására tervezték.

Ugyanakkor nem csak a Facebookon találunk ehhez hasonló, kirívó példát. Emlékezetes például, hogy a választás során a Twitter cenzúrázta Trump egyes posztjait. Azokat először nem lehetett látni, csak ha az ember rákattintott arra, hogy mutassa meg az oldal a bejegyzéseket. Arra próbáltak figyelmeztetni ezzel, hogy hamis információ lehet a bejegyzéseken a választásról és a csalásokról. A szavazásról szóló posztoknál egyébként továbbra is figyelmeztet a Twitter az elnök oldalán.

A napokban egyébként meghallgatáson kellett részt vennie Mark Zuckerbergnek, a Facebook alapítójának és Jack Dorsey-nak a Twitter vezérigazgatójának is. Itt a vezetőknek az általuk alkalmazott cenzúráról kellett beszámolniuk, például a választással kapcsolatban.

A Twitter vezérigazgatója elismerte, hogy helytelen volt, amikor letiltották a New York Post cikkéhez vezető linket, ami Joe Biden fiáról szólt. A közösségi felület nem engedte meg a felhasználóknak még azt sem, hogy elküldjék egymásnak a linket. Arra hivatkoztak, hogy a cikkre mutató link ártalmas.

Zuckerberg pedig arról beszélt a meghallgatáson, hogy a Facebook nagyon komolyan vette a felelősségét arra vonatkozóan, hogy megőrizze a választás integritását. Arra is igyekeztek figyelni, hogy ne jelenjen meg a közösségi hálón hamis információ a választásról, és figyelmeztetést tettek ki többmillió posztnál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.