Franciaországban 861 autót gyújtottak fel szilveszterkor

Öt éve nem volt ilyen alacsony a felgyújtott autók száma, ami a járványnak és a kijárási tilalomnak tudható be.

Magyar Nemzet
2021. 01. 02. 14:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaországban 861 autót gyújtottak fel szilveszter éjszakáján; öt éve nem volt ilyen alacsony a felgyújtott autók száma, ami az Europe 1 francia rádió szerint a koronavírus-járványnak és a kijárási tilalomnak tudható be.

Míg egy évvel ezelőtt szilveszterkor 1457 autót gyújtottak fel, az idén a belügyminisztérium újévi adatai szerint „csak” 861-et, ami 41 százalékos csökkenést jelent – olvasható szombaton az Europe 1 honlapján. Gérald Darmanin belügyminiszter a megyei vezetőkhöz intézett levelében kifejezetten kérte, hogy megyei adatokat ne hozzanak nyilvánosságra a „versengés” elkerülése érdekében.

Az idei szilveszter rendhagyó volt az este nyolc órától érvényes kijárási tilalom és az utcákon járőröző százezer rendőr és csendőr miatt. Az ő feladatuk volt a kijárási tilalom betartatása, az illegális partik és utcai rendbontások megakadályozása.

Különböző szabály- és törvénysértések, a maszkviselés mellőzése, a kijárási tilalom megsértése és nem engedélyezett tűzijáték miatt hatezer-hatszáz embert büntettek meg. Hatszázhatvankét embert előállítottak, közülük 407-et előzetes letartóztatásba helyeztek.

A szilveszter éjjeli autógyújtogatásoknak egyébként már-már „hagyománya” van Franciaországban: 2005-ben rekordszámú, több mint nyolcszáz autó lángolt újév éjszakáján – az elkövetők akkor többségében afrikai és arab származású bevándorlók voltak, és a mai napig jellemző, hogy a francia városok szegényebb, bevándorlók lakta negyedeiben történik a legtöbb rongálás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.