Nyugat-Európa bírálatot kapott Mike Pence-től

Az iráni atomalku felmondására és az iszlám köztársasággal szemben életbe léptetett amerikai szank­ciók támogatására szólította fel az Egyesült Államok európai szövetségeseit Mike Pence amerikai alelnök a Közel-Keletről szóló varsói nemzetközi konferencián tegnap.

Magyar Nemzet
2019. 02. 15. 13:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mike Pence (képünkön) sajnálkozott amiatt, hogy az Egyesült Államok európai szövetségesei eddig nem bizonyultak együttműködőnek Irán ügyében. Az amerikai alelnök úgy véli, hogy a terrorizmus legjelentősebb állami támogatójaként Irán jelenti a legnagyobb veszélyt a Közel-Keleten. Pence szerint az iráni rezsim becsvágya egy új holo­kauszthoz vezethet a térségben.

Donald Trump amerikai elnök tavaly arra hivatkozva mondta fel a 2015-ben Iránnal kötött többhatalmi atomalkut, hogy az ország nem tartja be kötelezettségvállalásait. Az Egyesült Államok ezt követően életbe léptette a korábban felfüggesztett szankciókat. Pence azzal vádolta meg az európai országokat, hogy megpróbálják kikerülni a büntető intézkedéseket. A szankciók életbe léptetését követően Nagy-Britannia, Németország és Franciaország létrehozott egy nem dolláralapú kereskedelmi csatornát, amely lehetővé teszi, hogy folytassák a kereskedelmet Iránnal.

Fotó: EPA/PAWEL SUPERNAK

– Az iráni atomprogram nyugtalanító, a 2015-ös atomalku betartása viszont szükséges – jelentette ki Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter, a varsói konferencia plenáris ülésén. Teherán a napokban többször bírálta és Irán-ellenes cirkusznak nevezte a konferen­ciát. A tanácskozás napirendjén a szíriai, a jemeni és a palesztin–izraeli konfliktus, a terrorizmus, illetve a térségbeli rakétaprogramok szerepeltek. A konferencián a világ több mint hatvan országa vett részt, köztük Izrael és több arab állam. Iránt nem hívták meg, Oroszország bojkottálta azt, de számos nyugat-európai állam is csak alacsonyabb rangú tisztségviselőket küldött Varsóba.

Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviselte. – A tanácskozáson világossá vált, hogy Európa szomszédságában, elsősorban a Közel-Keleten továbbra is megoldatlanok azok a konfliktusok, amelyek komoly biztonsági kockázatot jelentenek az egész kontinens, ezen belül a közép-európai térség számára – mondta Szijjártó Péter az MTI-nek.

A konferencia legjelentősebb témájának Izrael és az esetleges kétállami megoldás kérdését nevezte. Elutasította az olyan szigorító intézkedéseket, amelyek „semmilyen megoldáshoz nem visznek közelebb, viszont konfliktusokat tudnak generálni”, ezért Magyarország nem támogatja az Izraellel szembeni gazdasági, kereskedelmi megszorító intézkedéseket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.