Nyugat-Európában is általános a kijárási tilalom

Európa-szerte kijárási korlátozás lépett életbe az elmúlt hetekben. Összeállításunkból kiderül, hogy az Európai Unió leginkább szenvedő államai miképp védekeznek a koronavírus gyors terjedése ellen.

Magyar Nemzet
2020. 11. 08. 6:45
null
Koronavírus miatt elhunyt emberek koporsóit szállítják el Bergamóban. Fotó: Filippo Venezia Forrás: EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

NYUGAT-EURÓPA

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) friss adataiból is kiderül, hogy hatalmas bajban van az Európai Unió és szomszédsága. Az Európai Gazdasági Térség államaiban (ide tartozik az év végéig Nagy-Britannia is, illetve olyan EU-n kívüli országok, mint Svájc vagy Norvégia) e héten már

8,8 millióra volt tehető a koronavírusos megbetegedések száma, és eddig közel kétszáznegyvenezer európai vesztette életét a betegség következtében.

A legtöbb megbetegedést regisztráló államok listáját Franciaország, Spanyolország és az Egyesült Királyság vezeti – ezekben az államokban már egymilliónál is több a fertőzött. A tavaszi hullámban leginkább sújtott Olaszországé a negyedik hely: itt több mint nyolcszázezer koronavírusos esetet tartanak számon.

A halálozási listát (nem népességarányosan) ugyancsak zömében nyugati államok vezetik: az Egyesült Királyságban már majdnem ötvenezer emberrel végzett a kór, míg Franciaországban és Olaszországban egyaránt közel negyvenezer halottat számlálnak. Népességarányosan Belgium adatai kirívók a tizenkétezres halálozási számmal, de a másik Benelux-állam, Hollandia is a leginkább sújtott EU-országok között van közel nyolcezer halottal.

 

Nagy-Britannia: 1,1 millió eset, + napi 23 ezer új eset, 48475 elhunyt

A szigetországban csütörtökön léptek életbe az 56 millió lakost érintő szigorítások egészen december másodikáig. A nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, a szabadidőközpontok, az edzőtermek, a mozik, a pubok, a bárok és az éttermek csütörtökön négy hétre bezártak, de az elvitel és házhoz szállítás továbbra is engedélyezett. Az Angliában élők csak meghatározott indokkal hagyhatják el az otthonukat.

Boris Johnson miniszterelnök – aki már maga is túlesett a betegségen – a korlátozások életbe lépésekor állt kamerák elé, és azzal nyugtatta a lakosságot:

elégséges lesz négy hétig érvényben tartani ezeket az intézkedéseket ahhoz, hogy megfékezzék a járványt.

A szigetország többi részén ettől eltérő korlátozásokat alkalmazhatnak. Skóciában például fertőzöttségi alapon különböző szintekre sorolták a közigazgatási egységeket, és a járványügyi mutatóik fényében határoztak meg számukra intézkedéseket. Egyelőre nincs olyan skót terület, amely vesztegzár alatt lenne.

A belgiumi Liége egy kórházának Covid-részlege 2020 októberében
Fotó: EPA-EFE/Stephanie Lecocq

Belgium: 487 ezer eset + napi 15 ezer új eset, 12708 haláleset

Az Európa beteg embereként emlegetett Belgiumban majdnem egy hete, hogy életbe léptek szigorítások: a külföldi utazás nem ajánlott, a nem alapvetően szükséges árukat kínáló üzleteknek pedig be kellett zárniuk. A korlátozások hat hétig, december 13-ig lesznek érvényben. A bárok és éttermek, a mozik, a színházak és koncerttermek, a fitneszközpontok, beleértve a szaunákat és az uszodákat is, már október elejétől zárva tartanak. Ezzel párhuzamosan kijárási tilalom is életben van:

ez a belga fővárosi régióban, Brüsszelben és az ország francia nyelvű tartományában, Vallóniában szigorúbb, este tíz és reggel hat óra között érvényes. Flandriában éjfél és reggel öt között nem lehet az utcán tartózkodni.

Lapunk is írt róla nemrég, hogy az Európában szinte páratlan belga szigorítások jogi alapját megkérdőjelezik. A belga szövetségi parlament ugyanis meg sem vitatta és nem is szavazott az intézkedéscsomagról.

Franciaország: 1,6 millió eset + napi Negyvenezer új eset, 39865 elhunyt

Franciaországban a sokkoló járványügyi mutatók nyomán október 30. és december 1. között hirdettek általános karantént. Ennek lényege, hogy csak indokolt esetben és meghatározott körzetben hagyhatják el a franciák a lakhelyüket, és a lakhelyelhagyást egy előzetesen kitöltött formanyomtatványon igazolniuk kell. A tavaszhoz képest nagy különbség, hogy ezúttal a munka nem állt le: aki nem tud távmunkát végezni, bejárhat a munkahelyére, az iskolák nem zárnak be, és az idősotthonok és a kórházi betegek is látogathatók.

Az európai sajtót körbejárták a fotók arról, ahogy a karantén életbe lépése előtt néhány órával több mint hétszáz kilométeres dugó alakult ki a párizsi körgyűrűn, miután tömegek indultak vidékre átvészelni a következő hetek lezárását.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere a héten rendelte el, hogy a járvány megfékezésére az élelmiszer- és italboltoknak, valamint a kiszállítást vállaló éttermeknek este tíz órakor be kell zárniuk a fővárosban.

Koronavírus miatt elhunyt emberek koporsóit szállítják el Bergamóban
Fotó: Filippo Venezia/EPA

Olaszország: 862 ezer eset + napi 37 ezer új eset, 40638 elhunyt

Egész Olaszország területén este tíz órától reggel ötig tartó kijárási tilalom lépett életbe pénteken. Emellett – az említett skót példához hasonlóan – járványveszélyesség szerinti zónákat alkottak: a legmagasabb fokozatú, úgynevezett vörös zónákban a napközbeni mozgás is korlátozott, és a vendéglátás és a kereskedelem is leállni kényszerült. Ilyenek Lombardia, Piemont, Valle d'Aosta és Calabria tartományok, ahova a be- és kilépés is engedélyhez kötött.

Az alacsonyabb fokozatú térségekben, például a sárga színnel jelölt Rómában napközben szabad a mozgás, egyedül a vendéglátást állítják le este hatkor, ezen kívül bezárták a mozikat, színházakat és a múzeumokat is.

Milánóban akárcsak a tavasszal, most is megteltek a kórházak, a Covid–19 betegeket elkezdték más lombardiai városokba áthelyezni.

– Nap mint nap ötven-hatvan új pácienst hoznak be. Kivétel nélkül olyan súlyos állapotban vannak, hogy mindnyájuknak oxigént kell adnunk. A kórház épületét pedig folyamatosan rendezzük át, hogy kezelhető legyen a helyzet – mondta a brit Sky News helyszíni riportjában egy bergamói orvos.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.